Снимка: Издателство ЕРА

Кои са любимите гозби и питиета на Фердинанд І, цар Борис ІІІ, Петко Р. Славейков, Любен Каравелов. Също така кои са предпочитаните специалитети на Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Яна Язова... Къде и какво хапват за последно Стефан Стамболов и Яне Сандански? Как някогашните ресторантьори рекламират и привличат клиенти? Каква е тайната на прочутия тюрлю гювеч?

Това ще разберем от книгата на Петър Величков, която излиза у нас. Изключително трудно е да бъде открита пълна информация по темата, обяснява авторът, който е писател и журналист. Той е ползвал свидетелства на очевидци, пръснати в мемоари, разгръщал е стари вестници, потърсил е запазени снимки и менюта, за да ни представи възможно най-пълна картина на „кулинарното“ начало на ХХ век. А в това отминало време определено е имало хора, които са знаели как да направят живота си по-приятен.

В първата част авторът ни представя картини от нощния живот в София по това време. Интересни случки от най-популярните клубове, бирарии и гостилници. Петър Величков отделя специално внимание и на очарованието на кафенетата, чайните и сладкарниците.

Втората част е озаглавена Трапезата на големите българи. В нея авторът ни разкрива любимите им кулинарни произведения, любопитни истории от личния им живот и малки тайни „от кухнята“.
В книгата можете да открием автентичните рецепти, по които са били приготвяни любимите ястия на най-изтъкнатите българи на ХХ век. Богатият снимков материал включва непубликувани до този момент фотографии.

Изключително подходяща за предстоящите топли семейни празници рецепта от страниците на книгата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase