Снимка: Reuters

Колички, конструктори, компютърни игри или топла дреха... Това са предимно желанията на децата, описани в писмата до американския Дядо Коледа. Пощите в САЩ за 101-ви път събират сили да отговорят на всеки пратил писмо до добрия старец, предаде ИТАР-ТАСС.

Инициативата е кръстена"Операция "Санта Клаус" , уточнява БТА.

Коледният сезон едва започва, а пощальоните в Ню Йорк, където е централата на операцията, вече са получили много писма с адрес "Северния полюс. За Санта Клаус", предаде ИТАР-ТАСС.

 "Скъпи Санта Клаус, знам, че съществуваш. Иначе нямаше да ти изпращам това писмо. Бих искала да получа за Коледа "Айпад мини", за да ми е по-лесно да уча и да си пиша домашните" - пише малко момиче от Ню Йорк.

Има и такива момиченца, които си мечтаят за кукла Барби. А някои просто искат топла дреха. Най-вече на Санта Клаус пишат деца, които не се надяват да получат подарък от родителите си за празника. "Скъпи Санта! Моля те, подари ми нещо за Коледа. Каквото и да е! Миналата година не получих нищо" - пише дете от Ню Йорк.

Някои момченца и момиченца не искат нищо за себе си. Те молят за подаръци за техните родители или за по-малките си братчета и сестричета. Момченце например си е поръчало топли одеала, за да има с какво да се завиват трите му по-малки братчета. "Мама много се измъчва, че не може да купи някои необходими вещи. Желая на теб и на твоето семейство прекрасна Коледа" - пише в писмото на момченцето, адресирано "Северния полюс, Санта Клаус".

Писма до Санта Клаус обаче пишат не само малчуганите, а и бедни родители, които искат Добрият старец да изпрати нещо на децата им. "Просто искам децата ми да се усмихнат на Коледа" - пише американка, която сама отглежда няколкото си деца.

Сътрудниците на пощенските отделения сортират получените писма, поставят на всяко номер, качват го в специална база данни и молят обществеността да откликне. Всеки може да влезе вролята на Санта Клаус. За целта е достатъчно да посети базата данни, да си избере писмо, а след известно време да се върне с купен подарък и да плати за доставката. В коледната нощ пощите доставят тези колети до домовете на децата.

Тази година "Операция "Санта Клаус" се провежда за 101-ви път. Първата подобна акция е осъществена в Ню Йорк през 1912 г.

По-късно тя получава статута на официално благотворително мероприятие на Нюйоркската пощенска служба. Тази година операцията се организира в 17 американски града.

Пийт Фонтана, ръководител на коледната операция на нюйоркската пощенска служба, разказва, че броят на писмата расте от година на година.

През 80-те години на миналия век писмата са били около 5000, през 2000-та година са надхвърлили 200 000. Миналата година писма са изпратили повече от 500 000 американци. Около една трета от писалите до Санта Клаус получават отговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase