Весела Морова. Снимка: Студио 5

Горещи ритми в студените дни ще ни предложи концертът на Весела Морова. Тя е новото име на българската джаз сцена и на 28 ноември в Студио 5 от 22.00 часа може да чуем карнавални самби от Рио Де Жанейро в нейно изпълнение. Певицата ще излезе в компанията на група Dandalunda. Естествено, като повечето си колеги и Весела ще работи по Коледа. Може да я очакват хората във Видин, където тя ще излезе заедно с другата си формация Спектрум.

Учила си в Бъркли. Защо избра чужбина пред България?

Заминах за САЩ още като завърших гимназия. Спечелих пълна стипендия за друг университет, където завърших бакалавърското си образование. Учих музика и международни отношения, но първото надделя в живота ми. Моят университет бе много близо до Бъркли, посетих колежа, забелязах нещо много уникално за това училище. 4000 ученици с огромна страст към музиката и почти 40% са от различни страни. Реших, че трябва да обменям опит с хора от целия свят. Прекарах там две години. Учих всякакви музики на света. Използвах времето да си обогатя вътрешната музикална библиотека със звуци и глобални музикални краски.

Концертът довечера ще е именно с музика от Рио Де Жанейро.

Бразилското лято започва през декември, така че сме в синхрон с него. Бразилия е огромна страна. Всеки регион има различен диалект и музика. От Баия (столицата Салвадор) са голяма част от песните, които пея. Този щат е дал най-много на бразилската музика – самба, боса нова. Изключителен е синтезът на афро и европейски влияния от португалските заселници и намесата на индианците. За разлика от много други латиноамерикански държави, португалските колонизатори не са избили индианското население. Получила се е уникална смес от три култури. Африканците дават топлината и ритъма от традиционните им култове. Европейците внасят мелодиката, а от индианците идва тропическото отношение.

Защо се завърнахте?

Не знам дали съм се завърнала за постоянно. В момента съм тук и това е част от пътуването ми. Реших, че не съм живяла достатъчно в България. Заминах веднага след гимназията. Аз съм от Габрово и нямах възможност да поживея и в София и да видя какво се случва на музикалната сцена тук. Много ме интересува как се развива джаза в България. Бих искала да съм част от него.

Разкажете за началото на този проект.

През лятото на 2013 г. стартира проект за бразилска музика “After Sunrise”, заедно с Калин Жечев (пиано), Борис Таслев (бас), Лазар Бенов (ударни) и Петър Георгиев (китара). И тогава бяхме в Студио 5, но този път ще има и страхотен балет.

Къде ще сте по празниците?

Това, което нямам търпение да направя, е да се събера със семейството си, тъй като не живея с тях. Искам да си почина и да си направя творчески план за новата година. Откакто се изявявам повече музикално, имам много идеи. Бих искала да направя и оригинални песни на български в бразилски стил. Мисля практично за нещата. Пея и в още една формация – Спектрум – акапелно изпълнение на осем млади певци. Напоследък жънем успехи - взехме голямата награда на БНР за вокални изпълнители и ще имаме участия във Видин по Коледа с техния симфоничен оркестър. Надявам се да се събера и с музиканти по празниците. Да си направим веселото и купона и на други хора. Инак си пожелавам освен планиране и импровизация. Хубаво е да сме спонтанни. Това научих от джаза и го прилагам във всичко.

Кое е най-трудно в професията на музиканта?

Най-голямото предизвикателство е винаги да си във форма. Независимо от ситуацията да се раздаваш на сто процента. Не винаги това е лесно. Всички знаем песента за клоуна, който въпреки всичко трябва да забавлява. Един музикант не може да показва слабост на сцената. Ти си там, за да оставиш публиката с чувство, което ще им държи топло дълго време и да излезеш от собствената си кожа. Хем да си себе си, хем да се раздаваш. Това е изтощаващо, но си заслужава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase