Илиян Филипов псува и сипе закани към шофьор

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2024/07/25/vash-signal-plovdivski-biznesmen-vilnee-na-pytia.

Виктория Бешлийска има нов роман и всички говорят за това! Бестселъровата авторка на „Глина“ и „Сърце“ представя третия си роман „Нишка“, който обещава да е впечатляващо различен от предишните два, но отново написан в изящния стил на Бешлийска.

Феновете на авторката нямат търпение да се докоснат до новата история и доказателство за това е рекордният брой предварителни поръчки на „Нишка“. На 12 юли издателство „Софтпрес“ даде старт на заявките с обещание, че първите 700 читатели ще получат своите екземпляри с автограф от Виктория Бешлийска. Само за час предварителните продажби надхвърлиха 800 екземпляра, а общият брой на предварителните поръчки е 3407 броя.

Този успех за Бешлийска идва малко след като официално „Глина“ достигна 98 000 тираж, а вторият роман на авторката „Сърце“ – 55 000.

Нишка“ започва с утрото на Видовден, когато Мария осъзнава, че всичко скъсано в живота й е следствие не на слабостта, а на силата, която носи. За да го съшие, тя трябва да се върне там, където е залюляна – в Балкана.

Докато се приближава към мъждукащите светлини в прозорците на къщите в градчето Елена, около нея се заплитат историите на други шест жени, придърпвани от нишката на котленски килим с неземна шарка. Магическата тъкан на килима свързва Мария с вечно дейната й майка Ружа, успяла да открие щастие в реда; с баба й Дана, предала й дарбата да твори с ръцете си; с прабаба й Зорка, изградила къщата, която винаги ще бъде свиден дом; и с три непознати, стъпващи по близки на сърцето пътеки – пианистката Ана, хаджийката Скарлада и тъкачката Йова.

В „Нишка“ 130 години се заключват в едно денонощие и отключват темите за произхода на женската сила и неделимата природа на времето. Сновейки между днес и някога преди, главите в романа сноват като совалката на стан и рисуват извечната истина - че настоящият ден е проявление на всички минали и бъдни времена. Че всеки от нас носи в себе си и своите предци, и своите наследници.

Това е книга, която ни припомня, че истинското спасение е точно тук и сега, че имаме свободата сами да чертаем пътя си със силата на невидимото.

Виктория Бешлийска е автор на романите „Глина“ и „Сърце“, на самобитния бележник „Словник“ и на блога „По дирите на думите“. Носител е на престижни отличия, сред които Почетен знак „Стоян Михайловски“, „Избор на книжарите“ на „Хеликон“ и „Най-четен автор на художествена литература“ на Столична библиотека. „Нишка“ е третият й роман.