Снимка БГНЕС, архив
fallback

Група американски писатели, сред които авторите на световни бестселъри Джордж Р. Р. Мартин (на снимката) и Джон Гришам, заведоха дело срещу OpenAI - компанията, за която се твърди, че масово нарушава авторските права, когато въвежда текстове от книгите на ищците в своите "големи езикови модели" като невронната мрежа ChatGPT, съобщи телевизия CBC.

Искът е подаден във вторник в Южния окръг на Ню Йорк от името на Гилдията на авторите и 17 известни писатели. В иска се твърди, че ChatGPT е била използвана от програмиста Лиъм Суейн, за да "напише" продължения на бестселъра на Джордж Р. Р. Мартин "Песен за огън и лед", по който е създаден популярният телевизионен сериал "Игра на тронове".

Мартин все още не е публикувал последните два романа от поредицата, но Суейн използва невронна мрежа, за да създаде свои собствени версии на тези книги, които публикува онлайн.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 7 месеца

Мартин се мота сума ти години, сега че някой му дописал романа се съди. Ами сериала къде го забрави? Там не става ли пак за дописване.

20

Света ства

преди 7 месеца

Все по фалшив от Запада най-много!

19

Анонимен

преди 7 месеца

У нас ChatGPT се позва най-често за "молба за децки", "лютеница айвар без варене" и "напиши суицидна книга за временно убежище".

fallback