Снимка БГНЕС, архив

По-голямата част от българите не са прочели нито една книга през миналата година. Това показа изследване на Националния статистически институт (НСИ), което е посветено на образованието и обучението за възрастни.

Общо 51,8% от хората в страната на възраст между 25 и 64 г. не са прочели нито една книга през свободното си време.

Проучването показва значителен спад от 4,9% при четенето на книги в сравнение с проучване от 2016 г., като причината е мъжкото население. Жените, които са прочели поне една книга, са 58.5%, а мъжете - 38%.

Малко над една трета от населението (36.5%) чете вестници всеки ден, включително и електронни издания. Мъжете са малко по-активни в това отношение в сравнение с жените – съответно 38,4 и 34,5%.

От хората с основно или по-ниско образование 9% четат вестници, а сред тези със средно и висше образование - съответно 37,8 и 47,9%.

Проблемът обаче не е само при четенето на книги, пише Mediapool. Оказва се, че над 40% от хората в страната не са посетили нито едно културно събитие през миналата година. Събитията включват посещение на представление на живо, кино или културна забележителност.

Посетилите поне веднъж пиеса, концерт, опера или балет са 38,8%. Почти толкова са хората, гледали филм в киносалон - 38,7%. Посетителите на музеи, художествени галерии или археологически разкопки са 38,6%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase