Снимка: ИК "Сиела"
fallback


Българският журналист и блогър допълва приносното изследване за ролята на Русия в „освобождението“ на българите по време на Руско-турската война в контекста на конфликта в Украйна.

С мащабното  и безкомпромисно изследване "Измамата "Сан Стефано" българският журналист и блогър Иво Инджев подложи на преоценка представата за т.нар. вечна дружба между България и Русия, между СССР и НРБ и между двата "уж вечно влюбени през вековете" народа, предизвика историци и политици.

През 2022 г. с оглед на ескалацията на отношенията между Русия и Украйна "Измамата "Сан Стефано" се появява с ново преработено и допълнено издание и разглежда детайлно каква е ролята на руските военни сили в Руско-турската освободителна война и какви са паралелите между русификацията на България и "денацификацията" на Украйна днес.

Базирайки се на редица източници, журналистът разбива исторически и пропагандни митове и посочва онези аспекти от руската външна политика, които оставят следа – уви, не толкова светла и героична – в нашата история.

"Путин отрича днес правото на украинците да са нещо различно от руснаците с намерение те да бъдат погълнати по-лесно от Русия, но му приседна. Русия, векове наред, включително в навечерието на войната от 1877 г. , не "забелязва" да има българи, а само подобия по кръв и вяра на руските царски поданици, за да подчини под своя скиптър и доминиращия на Балканския полуостров етнос. Но и в двата случая тази руска шовинистична хватка се проваля - българите успяват да се отскубнат от мечешката прегръдка през XIX век.

Днес украинците довършват с цената на тежки загуби и разрушения още по-решително и категорично започнатото от нас дело. Нещо повече, ако Украйна нанесе поражение на Русия, мечката може и да не преживее кръвопускането.", пише Иво Инджев

Разбивайки митове, но и заемайки непоклатима позиция, "Измамата Сан Стефано" е първата книга в България, остро критикуваща руската агресия. Тя маркира онези аспекти от руската политика, които оставят трайна следа не само в българската и руската история, но и окончателно променят световната карта, и напълно осъжда безкритичния прочит на историята.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Динев

преди 1 година

До простака който е отвратен ,ами такива са Фактите ,нека да обясни как Следващият цар след Александър 2 подарява Нишка и Зайчарска област,на Сърбия,ами целият Санстефански договор си една залъгалка,нито една руска рота не е стигнала до Скопие въпреки че турците вече бягали от там предварително руснаците не са искали голяма България всичкото друго е бля бля

92

ОТВРАТЕН

преди 2 години

Не мога да си представя хората, които дават пари за такава книга. Това са пълни глупости не си губете времето.

91

ИСТИНАТА БОЛИ.....

преди 2 години

НАЛИ РУСОФИЛЧЕТА.... ХАХАХААА..... И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ВИ БОЛИ, КАТО СЕ СГРОМОЛЯСА ДЖУДЖИ, ЩОТО И ТОЙ НЕ Е ВЕЧЕН..... !

fallback