fallback

8 милиона ръкописи от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" са застрашени от унищожаване, тъй като се съхраняват в неподходящи условия.

"Причините са остарялата материална база. След като тези фондове в Националната библиотека са застрашени, след като в нея има недостиг на пространство, нейните фондохранилища са изнесени на повече от 70-100 км извън София в сгради, които не се подходящи за съхранение на такива ценни ръкописи", обясни експертът по опазване на културно-историческо наследство д-р Красимир Димитров пред Bulgaria ON AIR.
 
Той описа условията в изнесените фондохранилища са "гротескни".
 
"Тези условия, в които се съхраняват документите в момента, са изключително неадекватни. Трябва да се направи нова сграда, която да бъде проектирана за хранилище. Това означава вентилация, температура, режим на влажност, едни добри рафтове – а не дървени стелажи. Има достатъчно терени в София – и общински, и държавни – които биха могли да се предоставят", посочи д-р Димитров.
 
"Да, това е в прерогативите на Министерството на културата, но то е с изключително нисък бюджет. Трябва да се тръгне oт хората, които се занимаваме с този проблем, и да стигне до обществото", подчерта той.
 
"Четенето е първият етап, следващият етап е писането. Една нация, която не чете и не се интересува, не може да борави с информация. За съжаление, сме далеч от тези центрове на духовността. В по-малките градове и библиотеки - там са много по-близко до тази идея, приобщават обществото с различни събития и празници... В София също може да се случи", смята д-р Димитров.
 
"Ръкописите няма да бъдат унищожени, но могат да бъдат похабени. След това процесът по реставрация е бавен и скъп. По-евтиното и по-бързото е да се направи нова сграда и да се изнесат фондохранилищата в адекватна среда, отговаряща на нормите на книжовното дело и архивистиката, и те да бъдат достъпни до гражданите", завърши експертът по опазване на културно наследство.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Георги Илиев Митев

преди 2 години

Днеска будуват , утре флиртуват , вдругиден си пазаруват , после пък празнуват и накрая пак пируват . Седмицата свърши , месецът привърши и годината завърши , а работата си ...не свърши . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. София, България (2014).

15

Светозар

преди 2 години

Поредния, дето иска пари. Ами, занеси ги у вас, бе. Щом са толкова ценни тези ръкописи, и щом си такъв патриот, спаси ги. Стига иска пари !

14

До 2

преди 2 години

Няма нищо.по-ценно от оригинала и той трябва да се запази, ако разбираш какво искам да кажа.Дигитализацията е за по-масова употреба, а и лесно се фалшифицира.

fallback