Снимка: архив, Булфото
Ръст на продажбите на детски и юношески книги, както и на българските автори отчитат издателите тази година. Младежката литература и изданията за най-малките доближават половината сред най-продаваните книги за 2015 г. Това доказва все по-големият интерес към четенето сред младите хора и за съжаление факта, че възрастните хора четат все по-малко, коментира пред БТА председателят на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров.
 
Българските автори заемат около 20% сред най-продаваните книги за изминаващата година. От тях традиционните звезди са Иво Сиромахов, Милен Русков, Алек Попов, а новите хитове са Емил Конрад, Иван Михалев и Неделчо Богданов.
 
Сред най-продаваните български заглавия се подреждат "Българ: Книга игра", която впуска читателите в приключение с пирати, говорещи маймуни, динозаври, зомбита; "101 отбивки", представяща малко известни места в България; и наскоро излязлата "За мен е чест" на Слави Трифонов.
 
Като една от изненадите на годината, Тодоров открои книгата на видеоблогъра Емил Конрад "Нещата, които не ни учат в училище". 26-годишният писател предизвика истинска сензация на пазара с първата си книга, като се стигна до опашки от тийнейджъри пред книжарницата за премиерата на изданието. В него Конрад разказва за проблемите, с които самият той се е сблъскал в училище.
 
Жанрово графиката също се изпълва от детски книги, с голям дял са юношеските фентъзи истории, а традиционно място си извоюват криминални, фантастични и исторически сюжети.
 
Все повече са европейските автори, например вълната скандинавски автори на по-нетрадиционни криминални истории - Стиг Ларшон, Юнас Юнасон и други.
 
Почти символично е увеличението на цената на хартиените книги през 2015 г. - с около 2 процента, достигайки средна цена от 11.80 лв. Електронните книги засега имат малък дял от пазара и не влияят на цените, коментира Тодоров.
 
В края на годината издателите отчитат ръст на продажбите, като това вероятно се дължи и на факта, че много хора избират книгата за подарък. Лекият ръст на цените на продадените книги се дължи точно на продажбата на повече луксозни подаръчни книги, а не защото издателите са опитват да вдигат масово цени.
 
Оценката ни е за около 8,5 процента ръст на пазара, а в съпоставими цени - около 6 на сто, посочи председателят на Асоциация "Българска книга".
 
Това, с което според Веселин Тодоров 2015 г. се отличава, е възходът на интереса към четенето сред младите хора. Засега изненадващо електронните книги не успяват да заемат съществен дял от пазара. Донякъде такова развитие се наблюдава и в цяла Европа, където рядко електронните книги надхвърлят 2 процента от общите продажби, отбеляза Тодоров.
 
За следващата година той очаква продължаващ растеж, особено сред детската и юношеската литература. Тодоров изрази надежда да се запази интереса към българските автори. "Предполагам, колегите издатели ще печатат повече луксозни книги, отчитайки повишената платежоспособност на читателите", завърши Веселин Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase