Снимка: архив, Reuters
fallback

Учени от Претория изследваха парчета от лули, намерени в градината на Шекспир и близо до нея и установиха, че някои от тях са използвани за канабис.

Според специалисти великият драматург е написал поне някои от творбите си дрогиран, съобщиха в. "Индипендънт" и в. "Дейли мейл".

Следи от канабис са намерени по 8 от изследваните 24 лули, като четири от тях са от имота на Шекспир. Има и такива със следи от кокаин, но те не са от неговата градина. Драматургът вероятно е знаел колко по-вреден е този наркотик и затова е предпочитал канабиса.

В сонет 76 на Шекспир споменава "тревата" и нейния стимулиращ ефект, пише БТА.

През 17-и век и канабисът и коката са смятани за варианти на "тютюна", обясни ръководителят на изследването Франсис Такери от университета на Витватерсранд. Канабисът е бил известен в Европа векове преди това, а коката пристига в Стария свят благодарение на пътешественици като Франсис Дрейк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

T- умбак

преди 8 години

аййдеее и Шекспир влезе в клуба Бохарче :D :D

12

Анонимен

преди 8 години

Да се четат стихове, сонети, изобщо поезия, в превод... си е чиста глупост. Няма нищо общ с оригинала, колкото и да е талантлив преводачът.

11

Анонимен

преди 8 години

"През 17-и век канабисът е смятан за вариант на "тютюна"", а сега вече се знае, че тютюна нанася мн повече увреждания от канабиса, не, той направо убива, пише го на кутиите, канабисът не го прави, никой не е умрял от дългосрочна или краткосрочна употреба, вредите му в/у организма са минимални и той мн бързо се възстановява след употреба, канабисът ви кара да се чувствате радостни, спокойни, освободени, това даже удължава живота, паралелно с това е полезна билка, а вас ви е страх от него.

fallback