Снимка: Издателство "Труд"

Какво се случва с живота ти, когато останеш вдовица и то едва на 27 години, ще ни разкаже Розамунде Пилхер в "Празната къща".

Романът ни описва историята на Вирджиния Кийли, която след като преживява магията на първата любов, от която излиза с разбито сърце, преминава през удобен брак, който завършва със злощастна смърт на богатия й съпруг.

Както всички останали книги на авторката, и тук тя разкрива богата палитра от образи, обрисувайки вътрешния свят на персонажите и техния живот и стремежа им към щастие.

След смъртта на заможния си съпруг Вирджиния Кийли взима двете си деца – син и дъщеря – и ги отвежда малка изоставена къща в Корнуол. По този начин тя се надява, че ще помогне на тях и на себе си заедно да преодолеят мъката и да се възстановят. Но истинската любов на Вирджиния е там... Очаквайки, надявайки се, молейки се този път тя да осъзнае какво е щастието, именно, в тази „Празна къща“.

Интересен факт е, че по света Пилхер е известна като майстор на късия разказ, а у нас читателите по-скоро я свързват с нейните семейни саги, които са обширни романи.

Бащата на Розамунде бил британски командир, който е изпратен в Бирма, малко преди нейното раждане. Тя отива да живее с майка си и по-голямата си сестра в Корнуол, където завършва колежа за секретари на Мис Кер-Сандърс. След това заминава за Лондон, където служи в женския военноморски флот от 1943 г. до 1946 г.

Фамилията Пилхер получава от мъжа си – Греъм Пилхер, бивш ветеран от войната, за когото се жени през декември 1946 г. След сватбата си, семейство Пилхер се мести в Шотландия, където Розамунде живее и днес. Двамата имат две дъщери и двама сина.

Първият с роман Пилхер публикува през 1949 г., под псевдонима Джей Фрейзър. Още няколко нейни романа излизат с това име. Едва през 1955 г. за първи път се подписва с истинското си име – Розамунде Пилхер, в книгата си “Secret to Tell”. Десет години по-късно тя окончателно се отказва от псевдонима си.

В началото писането било бягство от ежедневието. Тя дори твърди, че писането спасило брака й. Истинският успех в кариерата й дошъл чак през 1987 г. с „Търсачите на миди”. От тогава до сега книгите й я направили една от най-успешните съвременни писателки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase