Снимка: БТА

В Монровил, родния град на писателката Харпър Ли, камион достави първите 7000 книги от новия й роман "Постави страж", съобщава агенция Ройтерс.

Томовете пристигнаха в малка книжарница преди полунощ, минути преди вторник, официалната дата на излизане на първата творба на 89-годишната авторка след 55-годишно прекъсване. Продължението на "Да убиеш присмехулник" с нетърпение бе очаквано от феновете на Ли и то се оказа най-поръчваната книга преди издаването й на сайта на "Амазон".

В книжарницата в центъра на Монровил "Ол кюриосити енд бук шоп" нейната собственичка Спенсър Мадри подпечата по специален начин томовете на "Постави страж", така че читателите да знаят, че са били закупени в родния град на Харпър Ли. Пред магазина се редяха дълги опашки, като г-жа Мадри получи поръчки дори от Великобритания.

Когато тя отвори книжарницата си малко след полунощ, ликуващата тълпа побърза да се сдобие с дългоочаквания роман.

Губернаторът на Алабама Робърт Бентли провъзгласи днешния вторник за "Деня на "Постави страж" в целия щат. В Туитър той писа, че "новата творба на Ли е вълнуващо събитие за Алабама и предмет на гордост за всички жители на щата".

Предишният роман на авторката, "Да убиеш присмехулник" бе разпродаден в 40 милиона екземпляра в целия свят, припомня БТА. Действието на "Постави страж" се развива в 50-те години на миналия век, а не през 30-те в епохата на Голямата депресия, какъвто бе случаят със световноизвестната й творба.

Новият том бе написан навремето преди "Да убиеш присмехулник", но не бе публикуван досега. Романът "Постави страж" на Харпър Ли ще бъде четен пред публика на различни места в родния й град през целия ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase