Снимка: Издателство "Труд"
fallback

Най-новата книга на Хенри Кисинджър – бивш държавен секретар на САЩ „Световен ред” излиза у нас.

Тя преразглежда концепцията за едноименното понятие, като подробно разказва за установяването на нова държавна система и предупреждава, че стабилният баланс на силите днес има също толкова важно значение, както и във времето след Вестфалския мирен договор, с който се финализира Трийсетгодишната война през ХVІІ век и чрез който се уреждат отношенията между европейските държави.

Всъщност, пише Кисинджър, глобален „световен ред“ никога не е съществувал. Това, което минава за ред в наши дни, е обмисляно в Западна Европа преди четири столетия на мирната конференция в германския район Вестфалия, провеждана без участието или дори без знанието на повечето континенти или цивилизации.

Вестфалският мир отразява реалното приспособяване към действителността, а не някакъв изключителен морален импулс. Той свързва система от независими държави, въздържащи се от намеса във вътрешните работи една на друга и взаимно контролиращи амбициите си, чрез общо равновесие на силите.

Кисинджър говори и за еволюция на международния ред. Под това той разбира фактът, че всеки международен ред рано или късно трябва да се изправи срещу ефекта на две тенденции, предизвикващи неговата стабилност: на първо място – новото определяне на легитимността, на второ място, – значителната промяна в равновесието на силите.
Книгата е събитие в световен мащаб и вече е високо оценена от критиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Румбо

преди 8 години

Ако дъртия лисунгер пак убеди Китай да се противопостави на Русия-евала му казвам!Ама тоя път няма да се получи желания резултат.Докато САЩ не отслабнат достатъчно,Китай няма да посегне към Русия!

9

Анонимен

преди 8 години

Това което минава за ред е обмислено в Западна Европа преди четири столетия на мирна конференция в германсия район Вестфалия И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ СЕГА ТУК НАПИСАНОТО....провеждана без участието или знанието на повечето континенти и цивилизации....Тука Кисинджър ни подчертава,че даже ТЕ са си правили конференция без знанието на много държави по света.Демек всичко тайно "НИ ЛУК ЯЛИ НИ ЛУК МИРИСАЛИ". ПИТАТ ЛИ НИ ЗА СВЕТОВЕН РЕД ЩЕ КАЗВАМЕ,ЧЕ НЯМА ТАКЪВ ТЕ СИ ГО ИЗМИСЛЯТ! до тука прочетеното виждам против

8

Анонимен

преди 8 години

АКО КИСИНДЖЪР МИ КАЖЕ,ЧЕ НЕ УЧАСТВА В МАСОНСКА ЛОЖА,ТОГАВА ЩЕ МУ ПОВЯРВАМ В ТЕОРИИТЕ.МАСОНСТВОТО СЕ ЗАНИМАВА ТОЧНО С ПОЛИТИКА И С МАНИПУЛИРАНЕ В ЖЕЛАНАТА ОТ ТЯХ ПОСОКА.ДРУГАРЯ КИСИНДЖЪР ДА ГИ ГОВОРИ ТЕЗИ ПРИКАЗКИ ПРЕД АМЕРИКАНСКАТА НАЦИЯ,КОЯТО КАТО ЦЯЛО Е НИСКО ИНТЕЛИГЕНТНА И МОЖЕ ДА МУ СЕ ВЪРЖЕ НА ПРИКАЗКИТЕ,НО НЕ И БЪЛГАРИН.ТРЯБВА ДА ИМА РЕД КАЗВА ДР.КИСИНДЖЪР АМИ ВЕРНО Е И ТОЗИ РЕД СЕ СЪЗДАВА ОТ ОБЩЕСТВА,КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ УСЛОВИЯТА И ЗАКОНИТЕ КОИТО СЕ СПАЗВАТ ОТ ПО-НЕГРАМОТНИТЕ.ПО СВЕТА.

fallback