Снимка: архив Булфото

Бившият вицепремиер на България Симеон Дянков и известният шведски икономист Андрес Ослунд са съставители и редактори на книга за уроците от прехода.

Изданието е със заглавие „Голямото прераждане. Уроци от победата на капитализма над комунизма”. Книгата събира анализи на водещи политици и реформатори и е първият по рода си обобщен поглед върху икономическите преходи след края на комунизма. Премиерата й е днес, 3 декември, във Вашингтон.

Двамата съставители хвърлят светлина върху процесите в бившия комунистически блок през последния четвърт век и анализират степента на успех на реформите в различните страни.

Книгата дава първата по рода си ретроспекция на преходите от планова към пазарна икономика и извършените реформи след края на комунизма в Източна Европа. Историите на промените в различните държави са представени от водещи политици и реформатори – участници в събитията. Бившият премиер и президент Вацлав Клаус е автор на текста за прехода в Чехия, статията за Полша е от Лешек Балцерович, за Естония - от бившия премиер Март Лаар. Промените в Словакия са разгледани от Иван Миклош, в Унгария - от бившия финансов министър Лайош Бокрос, в България - от Симеон Дянков.

Ректорът на New Economic School анализира и микроикономиката на преходите в региона. Сред авторите в сборника са също директора на Центъра за европейски политически изледвания Даниел Грос и професора в Женевския международен институт Чарлз Виплош.

Според изводите в „Голямото прераждане” успешните реформи в Източна Европа са дело на политици-визионери, които не се страхуват да предприемат ранни, радикални и едновременни промени с бързи стъпки. „В книгата търсим отговор защо реформите бяха успешни в някои страни, а в други не”, казва Симеон Дянков. "И най-краткият отговор го даде Март Лаар: да отлагаш, означава да се провалиш”.

В текста си за България Дянков анализира прехода от 1989 до 2013 г., като разглежда трите вълни на реформи – при правителствата на Димитър Попов, Иван Костов и Бойко Борисов, последвани от периоди на застой или връщане назад. Според бившия финансов министър никоя друга източноевропейска страна не е имала толкова колеблив път в започването и спирането на необходимите структурни промени.

Дянков смята, че най-голямата грешка на прехода у нас е липсата на лустрация в първите години след падането на комунизма, и търси причините за бавния напредък в запазеното влияние на старите тайни служби. Бившият вицепремиер определя два фактора, които могат да мотивират реформите у нас: натиск от ЕС и негативните демографски тенденции в страната, които носят риск за трайна икономическа нестабилност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase