Снимка: Издателство „Емас”

Ю Несбьо стана известен, след като вдъхнови първо родната си Норвегия, а после и света с криминалните си романи за детектив Хари Хуле. Книгите му са преведени на над 40 езика, а Мартин Скорсезе ще работи по поредната екранизация на негова книга, предстои реализация и на два сериала.

Този път авторът е решил да вдъхнови и малките читатели като написва и първия си роман за деца "Пръц-прахът на доктор Проктор".

Историята ни среща с Лисе. На героинятана й е втръснало от мъченията, на които я подлагат подлите и ужасно глупави близнаци Трюлс и Трюм Тране. И когато на улицата й се нанася ново семейство, тя е повече от развълнувана. Малкият Бюле не отговаря съвсем на очакванията й – той е ярко червенокос и свири на тромпет с дълбок ентусиазъм, освен това е направо невероятно дребен. Но скоро Лисе открива, че мъничкия му размер компенсират неговата ярка индивидуалност и нетърпелив поглед към света.

Другият важен образ в романа доктор Проктор е застаряващ, малко луд изобретател, който цял живот очаква големия си пробив. И изглежда голямата му мечта има шанс да се сбъдне – той се запознава със съседчетата си Лисе и миниатюрния Бюле и тримата на момента формират велик екип. Тяхното откритие е най-силният пръц-прах в света, толкова силен, че може да запрати човек в Космоса без ракета – пред тях се разкриват перспективите на пръцконавтиката. Но безжалостните близнаци Тране, заедно с баща си, имат план да откраднат пръц-праха и предизвикват истинска суматоха. Събитията, които последват, излизат извън границите на въображението и включват диво преследване в канализацията на Осло, бягство от затвора, анаконда на свобода и намесата на НАСА.

Ю Несбьо ни предоставя една изключително луда история на бързи обороти, изпълнена със странности и определено необичайни обрати, а героите са мили и запомнящи се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase