Пентаграмата  е стар религиозен символ не само в  християнството. Петолъчната звезда, очертана с непрекъсната линия, която се пресича няколко пъти, придобива зловещо значение, когато два от лъчите сочат нагоре. Това е кръстът на марата, най-често използван от Сатаната. Базирайки интригата на този символ, новата звезда, нашумелият норвежки писател Ю Несбьо развихря богатото си въображение и, от една страна, поставя познати ни вече от романите „Червеношийката” и „Немезида“ главни герои като старши инспектор Хари Хуле в логични ситуации, а от друга, си играе с нервите и любопитството на читателя.

В поредния роман инспекторът от норвежката полиция Хари Хуле продължава опитите да разобличи колегата си Том Валер, отговорен за убийството на Елен Йелтен. Играта на нерви помежду им става все по-жестока и опасна. Същевременно в Осло се появява мистериозен сериен убиец. Всичко започва, когато двама души виждат как в тенджерата им капе кръв от апартамента на горния етаж. Открита е убита жена, а после известен продуцент подава сигнал в полицията, че съпругата му е изчезнала. Убийствата продължават, следвайки обаче точно определен модел: убиецът се появява дегизиран като куриер, отрязва по един пръст от ръцете на жертвите си и издълбава обърната пентаграма, символа на Сатаната. Но защо злодеят използва точно него? А как избира жертвите си? Зловещият почерк и една незначителна подробност подсказват на Хари каква е схемата и започва луда надпревара между убиеца и инспектора. А развръзката, естествено, идва случайно и най-неочаквано за читателя..

 Интересното в тази история е, че нищо не е такова, каквото го виждаме на пръв поглед, или както казва убиецът: „Най-важна е илюзията. Нужно е лъжата да се представи толкова достоверно, че истината да изглежда абсурдна.“

Романа ще намерите от днес в любимата ви книжарница.

Надали има по-нестандартна личност  в литературите на Севера, белязан от външно спокойствие и ред. Зарязал училището заради футбола, младият Ю е принуден да отиде в армията. Там осъзнава, че без образование бъдеще няма, научава целия гимназиален материал, явява се на куп изпити и завършва с отличие. След което записва не какво да е, а финанси. И не само ги завършва, ами и работи години наред като финансист и „избива” вечер в поп музиката, дори става звезда в Норвегия като китарист и солист на групата „Ди дере”. След години на изтощително съчетаване на ангажименти Ю избягва на другия край на света в буквалния смисъл – в Австралия. И там започва...да пише. И написва първата си книга – „Човекът-прилеп”, която го прави известен с един замах – романът печели награди и международно признание. Следва ново пътуване – до Банкок и нов роман – „Хлебарките”. В това време умира баща му. Умира, без да е осъществил мечтата си – като се пенсионира, да напише книга за своите преживявания като доброволец във Втората световна война и да направи равносметка на живота си. Синът приема това като знак, че трябва да изпълни мечтата на баща си, и не след дълго се появява „Червеношийката” – най-личното произведение на писателя, което му донася световната слава и с което той влиза в класацията на „Пьблишърс уикли” сред 20-те най-продавани автори в САЩ през 2009 година! Оттогава следват само хитови романи, с които той става най-четеният чуждоезичен крими писател, както в САЩ, така и в Европа. А наскоро Холивуд купи правата на последния му роман за екранизация, която се очаква в края на август.

Кой всъщност е Ю Несбьо? Футболист, китарист, финансист или романист? Или всичко заедно? A какво отличава Несбьо от повечето автори на криминални романи? Издателство „Емас” има удоволствието да ви покани да разберем това заедно на представянето на един от най-известните особняци на Севера в четвъртък, 26 май от 16 часа в зала 3.1 на НДК. Своите любими норвежки автори ще представят и издателства „Унискорп” и „Персей”. Срещата се организира съвместно с Норвежкото посолство като съпътстващо събитие към Пролетния панаир на книгата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase