В рамките на поредицата “Амаркорд” се запознахме с книгите на едни от най-големите в киното – Дейвид Линч, Андрей Кончаловски,  Марлон Брандо, Мартин Скорсезе, Спилбърг, Фелини, Вендерс, Жан-Клод Кариер.

Сега у нас излиза книгата на Чарлс Чаплин - “Моята автобиография”.

Преиздание, което ме радва изключително много – най-малкото, защото преди тя можеше да се намери само тук-таме по антикварните книжарници (откъдето е и моето копие).

Книгата разказва в първо лице, единствено число увлекателната история за живота на един от най-големите артисти, които са се раждали.

Започва от сладко-горчивите спомени за бедното му детство в Лондон, началото на кариерата му като член на пътуваща музикална група, когато е 21-годишен и навлизането в прохождащата кино-индустрия.

Чарли, както започват по-късно да го наричат всички, говори за своите идоли, за произхода на специфичното му чувство за хумор, което по-късно омагьосва целия свят.

Зараждането на смеха от тъгата, тънката граница между двете, приликата между физиономията на разплакан и смеещ се човек – сякаш целият живот на Чаплин е разделен между черното и бялото на неговите филми.

След годините на редуване между мизерия и относително спокойствие, той изобретява своя образ – Скитника – и животът му се преобръща на 90 градуса.

Неочакваният успех и световната слава обаче не го променят вътрешно – в книгата се описва всичко зад кулисите на известното лице и отвъд жълтите хроники и клюките.

Браковете, връзките му с холивудски актриси, неговото студио и правенето на филми, последната му съпруга и превръщането му в персона нон грата в САЩ заради обвиненията, че е комунист.

Искрен, вълнуващ и тъжно-смешен, животът на Чарли Чаплин потапя читателя също като неговите филми – разказан просто и гениално, той едва ли ще ви остави безразлични.

Исрено препоръчвам книгата на всеки, който обича истории като на кино...

Припомнете си забавния откъс от филма "Златна треска":

 


 

Издава: Колибри

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase