Отличените Матю Макконъхи, Кейт Бланшет, Лупита Нионго и Джаред Лето. Снимка: Ройтерс

В театър "Долби" в развлекателния център "Холивуд енд Хайленд" завърши 86-ата церемония по връчване на най-престижнитe награди в света на киното - "Оскар"-ите.

С отличието в най-престижната категория - най-добър филм - бе удостоена лентата "12 години в робство" на режисьора Стив Маккуин, съобщи сайтът Oscar.com.

Още по темата
Филмът донесе също "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля на 31-годишната кенийка Лупита Нионго, както и за адаптиран сценарий на Джон Ридли. "12 години в робство" бе с 9 номинации за наградите на Американската киноакадемия.

Филмът за робството е заснет по действителен случай, описан в книгата на Соломон Нортъп. Той е носител на "Златен глобус" за най-добра драма, на БАФТА, на наградата на Гилдията на американските продуценти, на пет отличия "Независим дух" и на други награди.

С най-много "Оскар"-и тази година - 7 - бе отличена лентата "Гравитация" на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон. Самият той получи приза за режисура. Космическата фантастика е с участието на холивудските звезди Сандра Бълок и Джордж Клуни.

С "Оскар" за най-добър актьор бе отличен Матю Макконъхи за великолепното си изпълнение на ХИВ-позитивен каубой "Клубът на купувачите от Далас". За участието си в същия филм отличието на Американската киноакадемия за актьор в поддържаща роля беше присъдено на Джаред Лето.

"Оскар" за най-добра актриса получи Кейт Бланшет за участието си във филма на Уди Алън "Син жасмин".

Като големия губещ на тазгодишната церемония може да бъде определен филмът "Американска схема". Той бе с 10 номинации, но не успя да вземе нито една статуетка.

Призът за най-добра анимация спечели "Замръзналото кралство", донасяйки първи "Оскар" за компания "Дисни" от въвеждането на категорията през 2002 г., в която през годините триумфираше студио "Пиксар". "Замръзналото кралство" спечели приза и в категорията за песен към филм - "Let It Go" (Кристен Андерсън-Лопес и Робърт Лопес).

В екипа на създателите на "Замръзналото кралство" като асистент-аниматор участва и българката Светла Радивоева. Другото българско участие тази година е във филма "Гравитация". В екипа, работил над визуалните ефекти, донесли на лентата "Оскар", е Атанас Атанасов.

В категорията за най-добър чуждоезичен филм отличието беше присъдено на италианската лента "Великата красота" на Паоло Сорентино, който, приемайки наградата, благодари на своите идоли - Федерико Фелини, Мартин Скорсезе и футболната звезда Диего Марадона.

Сред предварително обявените носители на почетни награди "Оскар" се наредиха Питър Андерсън, Анджелина Джоли, Анджела Лансбъри, Стив Мартин и Пиеро Този.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase