Кадър от "Роден дом". Снимка: Позор ООД
fallback

С киното на Близкия Изток и Африка може да се запознаем от 16 януари, когато ще се проведе първото издание на Sofia MENAR Film Festival.

Фестивалът продължава традицията на „Цветята на Корана”, чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година представиха на българските зрители повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка.

В рамките на две седмици - до 31 януари, зрителите ще могат да видят над 50 заглавия в салоните на кино „Люмиер”, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar.

Програмата ще бъде разделена в 7 секции, представящи най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино в региона. Във връзка с двегодишнината от Арабската революция ще бъде поставен акцент върху Кайро и събитията, които се случват там след промените. За всички пътешественици е предвидена програмата „Керван сарай”, в която ще бъдат представени филми, показващи дестинации, които повечето зрители мечтаят да видят, но достигането до тях е изключително трудно.

В рубриката „Закъснели премиери” фестивалът ще покаже заглавия от близкото минало, които не са имали своята българска премиера. Със специална селекция ще бъде представен фестивалът за късометражно кино в Кайро Moscars Al-Hurria Film Festival, на чието следващо издание ще бъде включена програма с български късометражни филми.

Освен филмовата програма, Sofia MENAR Film Festival ще включва и съпътстващи събития като изложби, концерти, литературни четения и дискусии.

Сред заглавията, които ще имат своята премиера на фестивала са режисьорския дебют на Музафер Йоздемир, отличен с наградата за мъжка роля на фестивала в Кан за участието си в „Отчуждение” на Нури Билге Джейлан – „Роден дом”, един от най-успешните марокански филми. Ще може да видим и „Андалусия, моя любов” на Мохамед Надиф, „Стъклената менажерия” на Бахрам Таваколи по едноименното произведение на Тенеси Уилямс, забавният кулинарен пътеводител „Правете хумус, а не война” на Тревър Греъм и изключително задълбоченото изследване на Стивън Олсън върху последователите на персийския мистик Руми „Сема: една завършена любов”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 11 години

Super ste e tozi festival!

4

М.

преди 11 години

мех - поредните депресарии

3

Bobi

преди 11 години

ima li programa nqkude

fallback