Кадър от "Имало едно време в Анадола". Снимка: София Филм Фест

Ако все още не сте видели филмът на Нури Билге Джейлан „Имало едно време в Анадола“, може да го направите на 5 април в Дом на киното от 15.45 часа. В него витае духа на Чехов. Безбройните и наглед несвързани детайли хвърлят светлина върху престъплението в центъра на историята и мотивите за него. Всеки един от героите, които се събират за разгадаването на случая, е много по-дълбок и впечатляващ, отколкото изглежда на пръв поглед.

В рамките на иницативата София Филм Фест за учащи в 18.30 часа започва „Балът“ на Еторе Скола. Годината е 1983. Голяма бална зала, нощ. Жените пристигат първи, една след друга. След това е ред на мъжкия балет. Нещо подобно е било и през 1936-а, в годините на Народния фронт. След пауза по време на войната идва свежият полъх на Освобождението и американската музика в стил Глен Милър. Малко по-късно е времето на рока, после 60-те години и май 1968 г. А балът от 1983-а завършва меланхолично.

В 21.00 часа е последната за вечерта прожекция на новия филм на Алексей Балабанов – „Огнярят“. Историята - в по-добри времена якутският огняр Иван Скрябин се е радвал на звездна кариера – бил е сапьор по време на войната в Афганистан, герой на СССР, майор с множество медали на гърдите. Сега обаче, пенсиониран заради жестока контузия, напуснат от съпругата си и преживяващ с мизерната си заплата, той обитава своето работно място – огромното подземно мазе на фабриката, където поддържа пещите денонощно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase