Кадър от "Хавър". Снимка: София Филм Фест

Всекидневието на Марсел Маркс, бивш писател и известен бохем, се променя, въпреки че героят се е оттеглил в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър. Погребал мечтите си за литературен успех, той живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано обаче съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло. Филмът е "Хавър" и може да го гледаме на 3 април в Дом на киното от 16.30 часа.

Програмата на София Филм Фест продължава от 18.30 часа в рамките на инициативата София Филм Фест за учащи. Прожекцията е  „Канал“ на Анджей Вайда. Септември, 1944 г. 56-и ден от Варшавското въстание срещу нацистките окупатори. 43-ма мъже и жени от трети взвод на Съпротивата са обградени от врага. След последния ден на битката, след сбогуванията със семействата си, с любовта и с музиката, шепата оцелели нагазват в подземните канали на града с надежда да се измъкнат живи. Още веднъж доблестта им ще бъде поставена на изпитание.

„Грозни, мръсни, зли“ на Еторе Скола е с начален час 21.00. В бедняшко предградие на Рим живее семейство от двайсетина души, обединени около своя „патриарх” Джачинто. Той е тиранин, похотливец и пияница, който се грижи най-вече да опази от алчността на близките си своето съкровище. След като едва не става жертва на чиния отровни спагети, Джачинто си отмъщава, запалвайки бараката, а след това я продава на многочленно семейство от Калабрия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase