Кадър от "Ако искам да свиря, аз свиря". Снимка: София Филм Фест

Сред филмите, които може да видим на 2 април в програмата на София Филм Фест е новата продукция на Алексей Балабанов "Огнярът". Историята - в по-добри времена якутският огняр Иван Скрябин се е радвал на звездна кариера – бил е сапьор по време на войната в Афганистан, герой на СССР, майор с множество медали на гърдите. Сега обаче, пенсиониран заради жестока контузия, напуснат от съпругата си и преживяващ с мизерната си заплата, той обитава своето работно място – огромното подземно мазе на фабриката, където поддържа пещите денонощно. Прожекцията е от 16.30 часа в Дом на киното.

В 18.30 часа в рамките на инициативата „София Филм Фест за учащи“ ще се прожектира екранизацията на Дейвид Лийн на прочутия Дикенсов роман „Големите надежди“. Тази неустоима приказка, блестяща въпреки липсата на цветове, е може би най-великата злокобно призрачна история, написана на английски език.

В 21.00 часа започва филма на Флорин Шарбан „Ако искам да свиря, аз свиря“. На Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът се влюбва в социална работничка. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го завладяват. Сега вече всичко може да му се случи…
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase