Кадър от "Хавър". Снимка: София Филм Фест

С анимацията "Тацуми" на Ерик Ку започва програмата на София Филм Фест на 1 април. Прожекцията е от 14.00 часа в Дом на киното. Филмът отдава почит на японския художник на комикси Йошихиро Тацуми. След Втората световна война страстта на малкия Тацуми по комиксите постепенно се превръща в основен източник на доходи за бедното му семейство. През 1957 г. той създава алтернативен манга жанр за възрастни, с който надзърта към мрачната страна на живота.

В 16.00 часа започва „Дървото на живота“ на Teрънс Малик. Филмът е епична поема за цикличността на живота и дребните моменти в него, които ни правят такива, каквито сме. С участието на Брад Пит, Шон Пен, Джесика Частейн, Хънтър МакКракън.

От 18.30 часа гледайте филма на Еторе Скола „Ще успеят ли нашите герои да намерят своя приятел…“. Един отегчен и свикнал да се разпорежда римски издател заминава за Черна Африка заедно със своя слабохарактерен счетоводител, за да издири зет си, който е в неизвестност някъде там от две години насам. След низ от приключения двамата откриват, че изчезналият се е отказал от цивилизацията и е започнал нов живот като шаман на туземно племе.

В 20.45 часа гледайте „Хавър“ на Аки Каурисмаки. Марсел Маркс, бивш писател и известен бохем, се е оттеглил в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър. Погребал мечтите си за литературен успех, той живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано обаче съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase