Кадър от "Паркинг". Снимка: София Филм Фест

 „Паркинг“ на Дара Бърн може да гледаме от 18.30 часа в кино "Люмиер" на 28 март. Фред отдавна е изгубил надежда за по-добри дни и води тих и затворен живот в колата си. Но след като се сприятелява с новия си „съсед” – позитивно настроения 21-годишен любител на трева Катал, двамата започват да споделят както весели моменти, така и трудни дни. Когато Фред се сближава с привлекателната учителка по музика Джулс, животът и на тримата се променя безвъзвратно.

Програмата на София Филм Фест продължава от 20.30 часа с филма на Андрес Файел „Кой, ако не ние“. Действието се развива в началото на 60-те години на ХХ век. Бернвард и Гудрун се отдават на страстна авантюра сред задушаващата атмосфера на провинцията в Западна Германия. Заедно с ляво настроените писатели и политически активисти в Западен Берлин през 1964 г. те застават зад популярния в цял свят лозунг: „Ако не ние, то кой? Ако не сега, то кога?” Но неудовлетворението им от световния ред ще окаже пагубно влияние върху връзката им.

В Дома на киното ви очаква специална селекция от филми, посветени на виното и гурме културата. Темата вдъхновява много от големите творци в киното. Ще имате възможност да се потопите в очарователен свят на вкусове и аромати, които се преплитат в увлекателни и вълнуващи истории, завладяващи сетивата. С всеки от филмите в програмата „Кино & Вино” ще имате възможността да опитате различно вино от специалната селекция  – носители на престижни отличия от международни конкурси.

В 18.00 часа е началото на „Мондовино”. Документалният филм на Джонатан Носите представя сага, разпростираща се на три континента: борбата за наследство на свръхмогъщите милиардери в долината Напа в Калифорния, съперничеството на две аристократични династии във Флоренция и конфликтите между три поколения в едно семейство от Бургундия, които се борят да запазят своите няколко хектара лозя.

В 20.30 часа гледайте „Отбивки“ на режисьора Александър Пейн. Носителят на „Оскар” за адаптиран сценарий разказва за „дегустационното” пътуване на Майлс и Джак в долината на вината в Калифорния. Точно преди сватбата си Джак (Томас Хейдън Чърч) се отправя на ергенска „седмица” с кола из Калифорния заедно с приятеля си от детинство Майлс (Пол Джамати). Въпреки различията си, и двамата научават ценни уроци за живота, тъй като съвсем скоро пътуването ги потапя в „море” от вино, жени и... много смях!

„Наивници в Неапол“ на Еторе Скола ви очаква в 18.00 часа в кино „Одеон“. Прагматичният американски мениджър Робърт Травън пристига в Неапол по работа и попада на Антонио Язиело, с когото се е познавал някога, по време на Втората световна война, и с чиято сестра е имал флирт. Американецът напълно е забравил неаполитанеца, но Антонио 40 години е продължил да го смята за приятел и е писал на сестра си писмата, които онзи не се е сещал да й праща.

В 20.00 часа е прожекцията на филма на Анджей Вайда „Човекът от мрамор“. Студентката Агнешка е открила най-подходящата тема за дипломния си филм – документален портрет на Матеуш Биркут – герой от работническата класа след Втората световна война, който изпада в немилост пред силните на деня. Тя интервюира първо световноизвестния режисьор Йежи Бурски, който през 50-те години е открил красивия Биркут в Нова Хута и го е превърнал в герой със своя пропаганден документален филм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase