Кадър от "Самбуру". Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест за 27 март започва с премиерата на българския филм „Самбуру“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Историята – старият ерген Гошо отива да наглежда за известно време луксозния апартамент на богатия си братовчед, докато той е в чужбина. Един ден идва инкасаторка, за да отчете данните на водомера...

Прожекцията е от 18,30 часа в „Дома на киното“.

В 20,00 часа започва още една премиерна прожекция с български адрес – „Момчето пред прозореца“. Филмът на Владимир Ангелов е документален разказ за драматичната съдба на големия български художник Иван Ненов.

От 18,30 часа в кино „Одеон“ гледайте „Прагът на зрелостта“ на Анжей Вайда. Филмът е заснет по едноименния разказ на родения в Украйна писател от полски произход Джоузеф Конрад. Младият капитан Рансъм се старае с всички сили да изведе разнебитения си кораб до Сингапур, а повечето пасажери страдат от опасна и силно заразна болест.

„Балът“ на Еторе Скола е с начален час 20,30. Действието се развива през 1983 г. Голяма бална зала, нощ. Жените пристигат първи, една след друга. След това е ред на мъжкия балет. Нещо подобно е било и през 1936, в годините на Народния фронт. След пауза по време на войната идва свежият полъх на Освобождението и американската музика в стил Глен Милър. Малко по-късно е времето на рока, после 60-те години и май 1968 г. А балът от 1983 завършва меланхолично.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase