Кадър от "Тацуми". Снимка: София Филм Фест

"Тацуми" е един от филмите, които може да видим в рамките на София Филм Фест на 26 март. Прожекцията е от 18,30 часа в кино „Люмиер“. Филмът на Ерик Ку отдава почит на японския художник на комикси Йошихиро Тацуми. След Втората световна война страстта на малкия Тацуми по комиксите постепенно се превръща в основен източник на доходи за бедното му семейство. През 1957 г. той създава алтернативен манга жанр за възрастни, с който надзърта към мрачната страна на живота.

От 20,30 часа гледайте „Осло, 31 август“. Андерс скоро ще приключи лечението си от наркомания в провинцията. Като част от програмата, му е позволено да отиде в града на интервю за работа. Но той се възползва от това, за да се шляе по уулиците и да се среща с хора, които не е виждал дълго време.

От 18,30 часа в рамките на инициативата „София Филм Фест за учащи“ в Дома на киното можете да гледате „Любовта на русокосата“. Андула работи във фабриката за обувки в Злин, където на един мъж се падат по 16 жени. Мила, привлекателна и наивна, тя се опитва да намери любовта сред твърде ограничения романтичен избор, който ù се предлага. Когато е прелъстена от млад пианист, Андула решава да го последва в Прага.

От 20,45 е прожекцията на „Кой, ако не ние“ на Андрес Файел. В началото на 60-те години Бернвард и Гудрун се отдават на страстна авантюра сред задушаващата атмосфера на провинцията в Западна Германия. Заедно с ляво настроените писатели и политически активисти в Западен Берлин през 1964 г. те застават зад популярния в цял свят лозунг: „Ако не ние, то кой? Ако не сега, то кога?” Но неудовлетворението им от световния ред ще окаже пагубно влияние върху връзката им.

В 18,00 часа в кино „Одеон“ започва „Един особен ден“ на Еторе Скола. 8 май 1938 г., последният ден от посещението на Хитлер в Рим. Скромна жилищна кооперация. Кратка среща между Антониета – повяхнала домакиня, съпруга на фашист активист, майка на шест деца, и Габриеле – говорител от радиото, интелектуалец и гей, принуден от режима да напусне града.

От 20,00 часа гледайте „Обетованата земя“ на Анжей Вайда. В началото на ХХ век полският град Лодз се превръща в център на текстилната индустрия, в която алчните капиталисти искат да забогатеят с цената на труда на хиляди работници, принудени да изкарват преханата си в необезопасени цехове. Трима приятели – поляк, евреин и немец, събират капиталите си, за да построят своя фабрика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase