Снимка: София Филм Фест

Ето какво ни предлагат да видим от София Филм Фест на 25 март. От 17,30 часа в кино „Люмиер“ можете да гледате „Целувки“ на Ланс Дейли. Кайли и Дилан живеят в беден комплекс в покрайнините на Дъблин. Когато по Коледа между Дилан и баща му избухва скандал, Кайли му помага да се измъкне. С пачка пари, които Кайли е откраднала от по-голямата си сестра, те отправят поглед към Дъблин, търсейки спасение и по-големия брат на Дилан.

В 19,00 часа започва филмът „Джордж Харисън – живот и материален свят“. Тези, които познават добре „Бийтълс”, ще се впечатлят колко много факти обема дългият над три часа и половина опус на Скорсезе за Джордж Харисън.

В 14,00 часа в Дома на киното е началото на „Громозека“. Това е забавен, сериозен и трогателен филм за живота на трима стари приятели от училище и бивши членове на музикална група. Сега единият е милиционер, другият – шофьор на такси, а третият е хирург. Пътищата им отново се пресичат. Тримата се борят с баналността на живота си, с предателствата в него, с любовта и остаряването.

В 16,00 часа гледайте „Усещане“ на Том Хол. След смъртта на баща си – ирландски фермер, Донал наследява земя, но не и умения за общуване с жените. В интернет той се запознава с момичето на повикване Ким, което мечтае да отвори публичен дом и вместо да си ляга с клиентите, да ги обслужва само административно.

В 18,00 часа е прожекцията на отличения с „Оскар“ филм на Асгар Фархади „Раздяла“. Надер и Симин са женени от 14 години и макар да се обичат, искат да се разведат по взаимно съгласие. Когато съдията отказва да им даде развод, Симин се изнася от семейния дом, а заинатилият се Надер наема домашната помощничка Разиех. Тя се грижи усърдно за бащата на Надер и къщата. Един ден обаче Надер се връща у дома и заварва баща си сам. Избухва кавга, която има неочаквани последствия.

В 20,30 часа в рамките на проекта „Психоанализа и кино“ можете да гледате „Момчето с колелото“ на братята Дарден. Сирил е почти на 12 години и има един-единствен план – да открие баща си, който го е изоставил временно в детски дом. Момчето случайно се запознава с фризьорката Саманта, която се съгласява да го взима у дома си за уикендите. Но Сирил не може да усети обичта на Саманта към него, обичта, която би могла да успокои бушуващия в него гняв.

Две интерсни заглавия от филмографията на Анджей Вайда ви очакват днес в кино „Одеон“. „Пепел и диамант“ е с начален час 16,30. Мачек и Анджей са се борили срещу окупацията от немците през Втората световна война, а сега техните висшестоящи от полската народна армия са им възложили да убият новия комисар на малко градче, който е комунист.

„Корчак“ започва в 18,30. Филмът е разказ за последните дни от живота на легендарния полски педагог Януш Корчак и геройството му при закрилянето на еврейчета по време на Втората световна война.

„Грозни, мръсни, зли“ на Еторе Скола можете да гледате от 20,30 часа. В бедняшко предградие на Рим живее семейство от двайсетина души, обединени около своя „патриарх” Джачинто. Той е тиранин, похотливец и пияница, който се грижи най-вече да опази от алчността на близките си своето съкровище. След като едва не става жертва на чиния отровни спагети, Джачинто си отмъщава, запалвайки бараката, а след това я продава на многочленно семейство от Калабрия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase