Кадър от "Обичахме се толкова много". Снимка: София Филм Фест

Филмите, които ни предлага София Филм Фест на 24 март са 10. От 18,00 часа в Кино „Люмиер“ може да гледате „Момичетата от бандата“ на Давид Вненд. 20-годишната Мариса мрази чужденците, евреите, ченгетата и всички, които според нея са виновни за упадъка на страната ù. Тя се чувства напълно у дома само в неонацистката банда, в която членува, където омразата, насилието и запоите са ежедневие. Но когато се запознава с млад бежанец от Афганистан, нейните представи бавно започват да се променят.

От 20,00 часа в рамките на проекта „Психоанализа и кино“ ви очаква филма на Аки Каурисмаки „Хавър“. Марсел Маркс, бивш писател и известен бохем, се е оттеглил в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър. Погребал мечтите си за литературен успех, той живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано обаче съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло.

От 15,00 часа в Дома на киното гледайте „Индустриалецът“ на Джулиано Монталдо. Сюжетът - 40-годишният Никола е наследил от баща си фабрика в Торино. Сега тя е пред фалит. Затънал в дългове и кредити, сам пострадал от световната икономическа криза, Никола решава да разреши проблемите си също толкова безскрупулно, колкото действат и финансовите институции.

В 17,00 часа е началото на „Алоис Небел“. Действието във филма на Томаш Луняк се развива в края на 80-те години на ХХ век. Алоис Небел е диспечер в малката гара на Били Поток. Той халюцинира и затова постъпва в санаториум. Там се запознава с Немия – мъж, носещ стара снимка, който е арестуван, след като е пресякъл границата. Никой не знае защо е дошъл в Били Поток или кого търси, но неговото минало подтиква Алоис да се отправи на път…

В 18,45 започва „Жената от №5“ на Павел Павликовски. Писателят Том Рикс пристига в Париж, за да е близо до малката си дъщеря. Още на летището обаче е ограбен. В крайна сметка Том се споразумява със собственика на малък, мизерен хотел да живее и работи там, за да си плаща за стаята. Нещата придобиват интересен обрат когато Том попада в лапите на измамната Маргит.

В 20,30 часа е прожекцията на „Звяр“ на Кристофер Бое. Бруно е обсебен от мисълта за жена си Максине, но тя има любовник. На моменти всепоглъщащата страст на Бруно може да я унищожи, а в други Максине опитва да се освободи от нея.

„Взводът на куклите“ започва в 22,15. Диаболичен луд заплашва света със смъртоносен вирус! Иймън О’Райли и неговата армия от наемници вече са унищожили американски космически кораб с астронавти на борда по време на излитането му, само за да покажат, че не се шегуват. Но какъв шанс имат те срещу тренирания спецекип от красиви, умни и брутални момичета с картечници? Вижте сами дали това е сред най-лошите филми на света!

Три интерсни заглавия на трима от класиците на световното кино ви очакват днес в кино „Одеон“. „Пожар, момичето ми“ на Милош Форман е с начален час 16,30. В провинциален град се провежда годишният бал на пожарникарите доброволци. Раздават се награди, избира се кралица на красотата и се почита шефът, който се пенсионира. Спектакълът се движи напред под мотото „Какво още може да се обърка” и пред очите ни хаосът завладява тълпата, в която всеки със сляпа надежда и глупост търси най-доброто за себе си.

„Канал“ започва в 18,30. Действието във филма на Анджей Вайда се развива през септември, 1944 г. 56-и ден от Варшавското въстание срещу нацистките окупатори. 43-ма мъже и жени от трети взвод на Съпротивата са обградени от врага. След последния ден на битката, след сбогуванията със семействата си, с любовта и с музиката, шепата оцелели нагазват в подземните канали на града с надежда да се измъкнат живи. Още веднъж доблестта им ще бъде поставена на изпитание.

„Обичахме се толкова много“ на Еторе Скола можете да гледате от 20,30 часа. 1945 г.: Италия се освобождава от фашизма. Трима приятели, участвали заедно в Съпротивата, вярват в бъдещето на страната си. Годините отлитат и охлаждат въодушевлението им, а личният живот на всеки от тях, успоредно с обществения, минава през ред провали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase