Кадър от "Това не е филм". Снимка: София Филм Фест

"Испания" е един от филмите, който може да видим на 20 март в програмата на София Филм Фест. Прожекцията е в кино „Люмиер“  от 18,00 часа. Във филма на Аня Саломоновиц чужденец, попаднал в Австрия, се опитва на всяка цена да стигне до Испания. Реставраторка, която припечелва допълнително рисувайки икони, не може вече да понася присъствието на бившия си мъж полицай в живота си. Той пък се опитва да я спечели отново, като междувременно си пъха носа в живота на смесени семейни двойки, защото такава е работата му. Всички те търсят щастието си.

От 20,00 часа можете да гледате „Бъдещето“ на Миранда Джулай. Главните герои в него - Софи и Джейсън, са странни така, както са странни всички двойки, когато останат насаме. Един ден двамата напускат работа, за да преследват мечтите си.

В 21,45 е началото на „Гишето“. Тихият и затворен Кенан работи в една от будките за плащане на пътните такси на магистралата при Тавсанджък. Животът му тече скучно между работното място и дома. Един ден всичко се променя с идването на нов шеф.

В Дома на киното в 18,00 часа гледайте премиерата на филма на Антоний Дончев „Случайни гости от случаен влак“. Документалната творба разказва за потомците на руските бежанци в България след болшевишката революция от 1917 година.

„За душата и други дребни неща“ е втората премиера в Дома на киното тази вечер. Филмът ще бъде представен в 19,30 часа лично от режисьора Корнел Миглус. Кинотворбата събира музикални елегии, докато върви из Родопите по стъпките на Орфей, който се спуска в подземното царство, за да изведе оттам любимата си Евридика.

„Тацуми“ на Ерик Ку отдава почит на японския художник на комикси Йошихиро Тацуми. След Втората световна война страстта на малкия Тацуми по комиксите постепенно се превръща в основен източник на доходи за бедното му семейство. През 1957 г. той създава алтернативен манга жанр за възрастни, с който надзърта към мрачната страна на живота. „Тацуми“ можете да гледате от 21,30. часа.

От 18,30 часа в кино „Одеон“ е прожекцията на „Ад“ на Данис Танович, част от кино панорамата, посветена на босненския режисьор. Филмът е епически портрет на една фамилия, разпокъсана на части от стихийните събития, които години наред заплашват да излязат на повърхността. Разказът се разгръща чрез представянето на поредица от герои: майката, която живее в елегантна къща в провинцията, и нейните три дъщери, вече пораснали, оплетени в сложна мрежа от връзки.

В 20,30 часа започва „Дървото на живота“ на Teрънс Малик. Действието се развива в спокойно предградие в американски град от 50-те години на ХХ век. Семейство с три деца, получава телеграма, която известява за смъртта на най-малкия син. Филмът е епична поема за цикличността на живота и дребните моменти в него, които ни правят такива, каквито сме.

„Това не е филм“ ви очаква в 18,30 часа във Френския институт. Филмът, който е пренесен тайно от Иран до Франция на флашка, скрита в сладкиш, проследява един ден от живота на Джафар Панахи. Заснет почти изцяло в апартамента му в Техеран, той показва как режисьорът творчески изразява безсилието си пред забраната да се занимава с кино.

В „Бенгалският детектив“ Филип Кокс разказва за безстрашния частен детектив с наднормено тегло и любител на танците Раджеш Джи, който разкрива тайните на Колката. Оригиналната документална кинотворба редува кадри с песни и танци с тъжния живот на клиентите на Раджеш, за да разкаже за престъпността в днешна Индия. Прожекцията е от 20,00 часа.

Гледайте в 19,00 часа в Евро синема „Громозека“. Забавен, сериозен и трогателен, филмът на Владимир Кот разказва за живота на трима стари приятели от училище и бивши членове на музикална група. Сега единият е милиционер, другият – шофьор на такси, а третият – хирург. Пътищата им отново се пресичат. Тримата се борят с баналността на живота си, с предателствата в него, с любовта и остаряването.

В 21,00 часа започва „Момичетата от бандата“ на Давид Вненд. 20-годишната Мариса мрази чужденците, евреите, ченгетата и всички, които според нея са виновни за упадъка на страната ù. Тя се чувства напълно у дома само в неонацистката банда, в която членува, където омразата, насилието и запоите са ежедневие. Но когато се запознава с млад бежанец от Афганистан, нейните представи бавно започват да се променят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase