Нури Билге Джейлан. Снимка: София Филм Фест

Програмата от София Филм Фест на 11 март продължава от 13.30 часа с филма на Ким Ки-Дук "Ариранг" в Люмиер.

От 15,30 часа е прожекцията на „Дом на удовоствията“. Филмът на Бертран Бонело е стилизиран разказ за последните дни на парижки бордей в края на XIX век, когато по-голямата част от проституцията в Париж се извършва в огромни къщи, населени с елегантни труженички и проверена клиентела. Но дори там дебнат опасности.

В 18,00 часа емблемата на съвременното турско кино - Нури Билге Джелайн, ще представи лично филма си „Имало едно време в Анадола”, отличен с Голямата на журито в Кан’11, с номинация за „Златна палма” и наградата „Netpac” в Карлови Вари’11. Безбройните наглед несвързани детайли хвърлят светлина върху престъплението в центъра на историята и мотивите за него. Всеки един от персонажите, които се събират за разгадаването на случая, е много по-дълбок и впечатляващ, отколкото изглежда на пръв поглед.

От 21,00 часа е прожекцията на „Тришна“ на Майкъл Уинтърботъм. Красивата млада героиня във филма е от беден произход – тя е най-голямата дъщеря на селско семейство. Когато баща ù пострадва при катастрофа с джип, Тришна приема поканата на красив непознат да работи в луксозния хотел на баща му. Неравенството между двамата в общество, което все още практикува уговорените бракове и има различни стандарти за мъжете и жените, лежи в основата на трагедията на забележителната млада жена.

В 14,00 часа в Дома на киното можете да гледате „Перфектно чувство“ на председателя на международното жури - Дейвид Макензи. Най-новият филм на режисьора е жизнеутвърждаващ поглед към смисъла на любовта и на това да бъдеш обичан в днешните смутни времена. Главните роли са поверени на Юън Макгрегър и Ева Грийн, чиито герои се влюбват, точно когато неизвестен вирус атакува последователно човешките възприятия, а всеобщата паника създава анархия и неизвестност в глобален мащаб. Сред актьорите в поддържащи роли ще видим Юън Бремнър, Стивън Дилейн, Кони Нилсън и др.

В 16,30 часа започва „Твърда земя“ на Емануеле Криалезе. Кинотворбата разказва за живота на 20-годишния Филипо, чийто баща се е удавил в морето. Младият мъж е в неудобната позиция между дядо си – рибар, и чичо си, който е зарязал риболова, за да “лови” туристи. Един ден морето довежда в живота на семейството няколко непознати, сред които и Сара с нейния син...

В 18,30 часа международният фестивален хит „Аве“ на Константин Божанов ще даде старт на Международния конкурс на 16-ия СФФ. Романтичната драма разказва за младо момче, пътуващо на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко прекачване по пътя момичето измисля нови истории за двамата и с тях предизвиква все по-големи неприятности за Камен. Въвлечено без да иска в това приключение, момчето започва да се влюбва в неуловимата Аве... Главните роли са поверени на Ованес Торосян („Тилт”, „Източни пиеси”) и Анжела Недялкова. Партнират им Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков, Йосиф Сърчаджиев.
В 18,30 часа ще бъде представен и един от претендентите за наградата „Джеймисън“ за най-добър български късометражен филм - „Баща“ на Иван Богданов.

В 21,00 часа е началото на „Поколение П“ на Виктор Гинзбург. Филмовата история ни отвежда в Русия, след разпадането на Съветския съюз. Бабилен Татарски започва да продава цигари, но среща с бивш негов съученик го отвежда в света на рекламата. Оказва се, че Бабилен е добър в работата си и така постепенно стига до ПР-отделите, които не само рекламират продукти, но и налагат личности в обществото.
Преди това ще имате възможност да видите два от претендентите за наградата „Джеймисън“ за най-добър български късометражен филманимациите „Адаптация“ на Петя Златева и „Merci“ на Господин Неделчев - Дидо.

От 19,00 часа в Cinema City е прожекцията на документалия филм на Мартин Скорсезе „Джордж Харисън – живот в материалния свят“. Тези, които познават добре “Бийтълс”, ще се впечатлят колко много факти обема опусът на Скорсезе за Джордж Харисън. Филмът е разказ за това как един измъчен милионер се бори да укроти душата си, да разбере смисъла на живота и да се приготви за смъртта.

В 16,00 часа в кино „Одеон“ ще бъде представен филмът на Любиша Самарджич „Дъжд над Балканите“. Той е екранизация на популярния едноименен роман на Гордана Куич, в чиято основа стои историята на сефарадското семейство Шалом. Когато през 1914 г. Сараево се подготвя да посрещне австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд, семейството е заето с годежа на Бука и сефарадския евреин Даниел Папо, който работи в канцеларията на Сараевската еврейска общност...

В „Кучката“ в 18,30 часа ще имате въможност да видите историята на красивата Тамар и двете й дъщери. Тя не може да сдържа сексуалния си апетит и го задоволява, отдавайки се на няколко мъже от селото. Там младият Шай се е завърнал наскоро заради смъртта на майка си и когато се запознава с Тамар, решава да остане. Двамата се влюбват, но дали ще може Тамар да живее само с един партньор ще разберете, ако гледате филма на Хагар Бен-Ашер.

Ако сте пропуснали „Твърда земя“ на Емануеле Криалезе, ще можете да го гледате тук от 20,30 часа.

Във Френския институт от 16,00 часа е прожекцията на „Смъртта на господин Лазареску“ на Кристи Пую. Една нощ, измъчван от гадене и главоболие, г-н Лазареску се обажда на бърза помощ. Съпровождан от Миоара, която е медицинско лице, той тръгва по мъчителния път към края. Прехвърлят го от доктор на доктор – пренатоварени и изтощени от многото работа, от болница на болница – задушни и пренаселени с пациенти, докато животът му бавно гасне.

В 18,45 часа можете да гледате филма „Очите на войната“, част от панорамата, посветена на босненския режисьор Данис Танович. „Само мъртвите са видели края на войната.” Този цитат от Платон загатва за сюжета на Oчите на войната, най-новото изследване на Данис Танович за това как битката променя човешкото сърце. Но за разлика от Ничия земя, тази драма проследява не войника, а хроникьора на сраженията.

От 21,00 часа започва „Анонимен“. Новият филм на Роланд Емерих („Денят на независимостта“ и „След утрешния ден“) е политически трилър за края на управлението на кралица Елизабет I и заговора на граф Есекс срещу нея, и ни представя нова теория кой всъщност е написал Шекспировите пиеси – Едуард де Виър, графът на Оксфорд.

От 18.30 часа в Евро синема, в рамките на програма „Милениум“ ще бъде представен филмът „Снимане с мурси“ на режисьорите Олисарали Олибуи и Бен Йънг. Лентата разказва за едно от най-изолираните от света африкански племена – мурси. Разказът води един от членовете му Олисарали Олибуи, който в едната си ръка държи камера, а в другата – калашников.
Веднага след това можете да видите документалния филм на Махмуд Рахмани „Шесто чувство“. Той е заснет в един-единствен кадър, който ни среща с Мохамед, спомените за детството му и силно развитата му интуиция в годините на Ирано-иракската война.

От 20,45 часа ви очакват още два филма от програма „Милениум“. Във фокуса на вниманието в „Грийн“ на Патрик Руксел е женският орангутан Грийн. Той е жертва на масовото изсичане на дървета и безогледното експлоатиране на природни ресурси. Филмът е посветен на последните дни от живота на Грийн.

„Контакт“ на Бентли Дийн и Мартин Бътлър разказва историята на 17-годиншната Юуали. Годината е 1964 г. Тогава е заснет и първият ù контакт с човек от бялата раса. Заедно с още 20 жени и деца Юуали живее по традиционния за аборигените начин, без да има каквато и да е представа за съвременна Австралия. Заради опити с ракети момичето и семейството му трябва да бъдат евакуирани от дома им в пустинята.
От 14,00, 16,30 и 19,00 часа в Гьоте институт ще бъде представена селекция от фестивални късометражни филми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase