Британецът Дейвид Макензи, българинът Драгомир Шолев, рускинята Олга Диховичная, словенецът Ян Цвиткович и французинът Марк Баше са членовете на престижното жури, което ще има задачата да разпредели наградите в Международния конкурс.

В него могат да участват автори с първи и втори игрални филми. Журито ще определи победителя и в Конкурса за Наградата Jameson на СФФ 2012.

Дейвид Макензи е е добре познат на публиката на София Филм Фест още с дебютния му филм „Последната велика пустош“ (2002).

Продукцията бе включена в конкурсната програма на фестивала през 2003 г. Година по-късно Дейвид Макензи ни плени с екзистенциалната си драма „Младият Адам“, донесла му световна популярност. Екранизация по романа на шотландския бийт поет Александър Троки, кинотворбата спечели наградата „Майкъл Пауъл” за най-добър британски филм на фестивала в Единбург. Следващите два филма на Макензи - „Пагубна страст“ (2005) и „Халъм Фоу“ (2007) са номинирани за „Златна мечка” на фестивала в Берлин. „Халъм Фоу“ е отличен и със „Златен Хичкок” за най-добър филм, както и с наградата на “Kodak” за операторско майсторство на кинофестивала в Динар (Франция).

С „Професия жиголо“(2009) Макензи се пренася за кратко в Холивуд, за да се върне отново към мрачните тонове на британското ежедневие с „Перфектно чувство” (2011). Най-новият филм на режисьора е жизнеутвърждаващ поглед към смисъла на любовта и на това да бъдеш обичан в днешните смутни времена. Главните роли са поверени на Юън Макгрегър и Ева Грийн, чиито герои се влюбват, точно когато неизвестен вирус атакува последователно човешките възприятия, а всеобщата паника създава анархия и неизвестност в глобален мащаб. Сред актьорите в поддържащи роли ще видим Юън Бремнър, Стивън Дилейн, Кони Нилсън и др.

Другият член на журито - Драгомир Шолев жъне първите си филмови успехи със „Семейство”, „Хабанера”, „Преди живота, след смъртта” и „Посредникът”.

През 2011 г. създава игралния си дебют „Подслон”, по съвместен сценарий с Разван Радулеску и Мелиса де Рааф, описан от фестивалния селекционер Матьо Дарас като „свирепа черна комедия за български пънкари и за невъзможното общуване между родители и деца”. Триумфалното фестивално шествие на филма започна от Сан Себастиан , на 15-ия София Филм Фест, където бе удостоен с Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс, наградата „КОДАК” за Най-добър български игрален филм и с Наградата на публиката. В момента Драго Шолев пише сценария за втория си игрален филм.

Единствената дама в състава на международното жури на СФФ 2012 ще бъде Олга Диховичная, актриса и режисьор, особено нашумяла в последните години с участието си във филма „Портрет по здрач”, представен с голям успех на кинофестивала във Венеция’11 и спечелил голямата награда в Солун. Родената през 1980 година в Минск актриса учи във факултета по изкуствата на Белурския държавен университет, а през 2001 година завършва майсторски режисьорски курс в Москва, в класа на Алексей Герман. През 2005 г. Диховичная се дипломира по специалността психология в Московския държавен университет, а в момента продължава обучението си в Московския Гещалт институт.

Словенският режисьор и сценарист Ян Цвиткович пише сценарии за късометражни и игрални филми, и ТВ сериали от 1998 г. През 2001 г. дебютира като режисьор с „Хляб и мляко“, отличен като най-добър дебют на фестивала във Венеция. Вторият му филм „От гроб до гроб“ (2005) получи наградата за Най-добър балкански филм на 10-ото издание на СФФ през 2006 г, а също и наградата за Най-добър режисьор от кинофестивала в Сан Себастиян. В Котбус творбата бе удостоена с Гран при и Наградата на екуменическото жури. На кинофестивала в Торино „От гроб до гроб“ донесе на Ян Цвиткович наградите за най-добър филм и най-добър сценарий.

В компанията на четиримата режисьори от журито ще се озове френският продуцент Марк Баше, който също дебютира в киното зад камерата. От 1982 до 1988 г. той е оператор на 8 късометражни филма. През 1994 г. е копродуцент на „Преди дъжда” (реж. Милчо Манчевски), а през 1997 г. е продуцент на „Доберман” (реж. Ян Кунен). Името му е свързано с продукцията „Влакът на живота” (1998) на Раду Михалеану и интересът му към източноевропейското кино достига кулминацията си в дългогодишното партньорство на Баше с босненския режисьор Данис Танович. Френският продуцент гостува за пръв път на София Филм Фест през 2002 г. и връчи първата награда на фестивала - NO MAN'S LAND за Най-добър балкански филм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase