Снимка: София Филм Фест

Той стана известен след пълнометражния му дебют „Ничия земя”, който получи „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. Признание, което малцина автори получават с първата си творба. Данис Танович ще гостува на тазгодишното издание на София Филм Фест, като в програмата е заложена ретроспектива на негови филми.

Режисьорът е роден в Зеница. Учи музика, инженерство и кино в Сараево. Съвсем скоро у нас излезе и друг негов филм „Цирк Колумбия”, където една от главните роли е поверена на Мики Манойлович.

„Кинокариерата ми винаги е била обърната към войната и последствията от нея - коментира Танович. - Започнах да снимам още в казармата. След това направих няколко документални филма, които доведоха до първия ми игрален филм „Ничия земя”.

Последва „Очите на войната”, който се занимава с последствията от войната. А с „Цирк Колумбия” режисьорът приключва трилогията си, посветена на тази тема.
Във филмографията на Данис Танович влиза и „Ад”, готов през 2005 г., заснет на френски език.

В него участват Еманюел Беар, Карол Буке и Карин Виар. Създаден по завладяващия сценарий на Кшищоф Пешевич (който Кешловски не успява да реализира), филмът напомня на втората част на Дантевия „Ад”.

Резултатът е епически портрет на една фамилия, разпокъсана на части от стихийните събития, които години наред заплашват да излязат на повърхността.

Още по темата

Ефектът е толкова смразяващ, че отвежда към усещането за метафизическа история за призраци.

В програмата на 16-ия София Филм Фест е и най-новия филм на Данис Танович, късометражният „Багаж” (2011). Сюжетът: след дългогодишно отсъствие Амир се връща в Босна и Херцеговина, за да се погрижи за останките на родителите си.

Те са загинали по време на войната, но телата им така и не са открити до момента. Амир решава да посети и родното си място. Там той открива не само порутената си къща, но и забравен приятел и хора, които знаят за него повече, отколкото той самият знае за себе си...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase