Кадър от "Цирк Колумбия". Снимка: София Филм Фест
fallback

Тази вечер в 19.00 часа в зала 1 на НДК започва церемонията по раздаване на наградите на 15-ия СФФ. Веднага след това Данис Танович ще представи новия си филм „Цирк Колумбия”.

Действието се развива през 1991 г. в Босна и Херцеговина. Комунистите са предали властта и Дивко Бунтич пристига в малкия град на своето детство, за да заживее отново в родния си дом. След 20 години изгнаничество в Германия той се завръща с лъскавия си червен мерцедес, младата и секси приятелка Азра, черния котарак Бони, който му носи щастие, и пълен джоб със западногермански марки.

Когато котаракът Бони изчезва, целият град се втурва да го търси, за да получи обявената голяма парична награда. Търсенето на животинчето нажежава крехките отношения между Дивко и приятелката му, а между нея и Мартин се поражда силно привличане…

От 13.30 часа в кино „Люмиер” гледайте българския филм на режисьора Цветодар Марков „Лов на дребни хищници”. Михаил има трудности в общуването си с хората, преди да срещне любовта и да се запознае с Хани, Бети и Спейса. Четиримата младежи наивно решават да изкарат лесни пари. Те не подозират, че един непознат с тъмно минало и проблемно настояще ще преобърне живота им.

В 15.30 часа започва „Щастие мое” на Сергей Лозница. Във филма шофьорът на камион Георгий потегля отново на път с поредния си товар. В един момент той се изгубва, а нощта пада и камионът се поврежда. От тъмнината изскачат трима скитници с намерение да го ограбят. Но първо му предлагат храна и питие около огъня. Георгий отказва да пие и моли да му покажат как да излезе отново на магистралата. Но вечерята приключва неочаквано грубо…

Другото предложение в кино „Люмиер” днес в рубриката „Големите майстори” е на Крис Краус. „Дневници от имението” започва в 18.00 часа. „Филмът е съвършена историческа драма, заснета в приглушени цветове и контрастни сенки. Тя поставя редица етични въпроси и предлага завладяващ коментар за краха на морала, който ще доведе до някои от най-големите трагедии на ХХ век.”, пише кинокритиката.
„Тройка” на Том Тиквер е с начален час 20.30. Тройката са Хана, Симон и Адам. Хана и Симон са на възраст около 40 и живеят в Берлин. Без да подозират, и двамата се запознават с Адам и се влюбват в него. Но Хана забременява и въпросът е: кой е бащата?

В Дома на киното в 10.00 часа започва „Толкова много любов” на Клод Льолуш. Илва си спомня бурната си младост и всички мъже, които някога е обичала. На фона на симфонична музика, тя мечтателно извиква спомените за петте големи любови, които е преживяла. Всички тези мъже са били напълно различни, но всеки един от тях е повлиял на нея и на живота ù.

В 12.15 часа е началото на поредния подарък към зрителите на СФФ - филмът-изненада „Фламенко: Начин на живот”. Негов режисьор е Марко де Агилар. Тито Лосада е посветил живота си на фламенкото. Ние навлизаме в неговия свят благодарение на концертите му в Испания, Мексико и Япония. Ставаме свидетели на борбата му срещу наркотиците, обичта му към семейството и циганите, срещаме се с приятелите му, сред които са Енрике Моренте, Раймундо Амадор, Рикардо Пачон, Ла Сузи и Томатито. И преди всичко опознаваме богатата история на фламенкото, което Тито с въодушевление демонстрира пред камерата. Вход свободен за всички притежатели на карти от Клуб СФФУ.
В 14.00 часа можете да видите късометражния филм на Алваро Брехнер „Втора годишнина”. Веднага след него е прожекцията на полуавтобиографичния филм на Фридрик Тор Фридриксон „Мама Гого”. Възможно ли е игралният филм „Деца на природата” да спаси исландската филмова индустрия? Изглежда, че режисьорът му мисли така. А и любещата му майка Гого. Фридриксон си поставя цел: ако филмът му бъде номиниран за „Оскар”, исландците ще се втурнат обратно в кината, а самият той ще излезе на чисто. И сякаш финансовите му притеснения не са достатъчни, а и възрастната му майка е болна от Алцхаймер… С „Мама Гого” Фридрик Тор Фридриксон отдава трогателна почит към майка си.

Специалната прожекция на „Соната без думи” е от 16.30 часа в Дома на киното. Когато оглушителната глъчка от войната утихва, виждаме Стево, който тича през белязаното от сраженията бойно поле – там, където се намира и полуразрушената му къща. Граната е покосила съпругата му и сега той е сам с дъщеря си Дуня и сина си Малчо. Точно когато започваме да си мислим, че най-лошото е отминало, се разнася ужасяващ тътен, а пред дома на Стево спира странният камион на Цирк Фантастик. Животът на Стево и децата му се променя, когато той опознава странните, но напълно човешки образи от цирка и заедно с тях се отправя на ново пътешествие.

В 18.30 часа гледайте „127 часа” на Дани Бойл. Филмът разказва клаустрофобичната и потресаваща истинска история на Aрън Ралстън, който е приклещен от парче скала в каньон в щата Юта, но успява да се измъкне оттам след шест дни.

„Копакабана” на Марк Фитуси започва в 20.30 часа. Както заглавието на филма не подсказва, действието в него се развива някъде между тухлените постройки на Туркоан и плажовете на Остенде. Именно там освободената, дръзка и щедра до безразсъдство Бабу (Изабел Юпер) се забавлява с бразилска музика, носи сари или учи бизнес трикове, за да продаде апартамент на туристи.

Последният филм за вечерта в Дома на киното е „Утроба”, с начален час 22.30. Томи и Ребека се обичат страстно, но той загива при катастрофа. Смазана от мъка, Ребека чувства, че животът ù не може да продължи без любимия. Тя отива в скандалния Отдел за генетично репродуциране и въпреки че родителите на Томи, притеснени от евентуални нежелани последствия, неохотно ù разрешават да получи ДНК от сина им, тя твърдо е решена да зачене негов клонинг

От 19.00 и 21.00 часа в „Синеплекс” гледайте 3D документалния филм на Вим Вендерс „Пина”. Пина Бауш, основател и артистичен директор на “Tanztheater Wupertal Pina Bausch” от 1973 г., е легендарна танцьорка и хореографка. Уникалните ú творения промениха езика на танца и предлагат несравнимо с нищо друго визуално преживяване. Новаторският филм на Вим Вендерс улавя естетиката на Пина Бауш по неповторим начин.

Филмовият ден в кино „Одеон” днес започва в 14.30 часа с прожекцията на „Адриен Пал”. Филмът е странна детективска история, в която режисьорката Агнеш Кочиш следва героинята си по петите, докато тя трополи напред-назад със сабото си, а забележителната операторска работа визуализира вътрешното пътуване на героинята назад към миналото. Кочиш се заиграва с повтарящия се ритъм на живота на Пирожка – докато седи пред мониторите в болницата, докато сваля поредния труп в моргата или лениво предъвква парче кекс.

„Зимна ваканция” на Ли Хонгки започва в 17.00 часа. Филмът е странна детективска история, в която режисьорката Агнеш Кочиш следва героинята си по петите, докато тя трополи напред-назад със сабото си, а забележителната операторска работа визуализира вътрешното пътуване на героинята назад към миналото. Кочиш се заиграва с повтарящия се ритъм на живота на Пирожка – докато седи пред мониторите в болницата, докато сваля поредния труп в моргата или лениво предъвква парче кекс.

В 18.45 часа е началото на „Кърлинг” на Дени Коте. Макар да ни среща с разстроени човешки същества и безрадостен пейзаж, в него има хумор: сцената, в която прекалено грижовният баща и дъщеря му (Емануел и Филомен Билодо) слушат хита на Тифани „Мисля, че сега сме сами”, едновременно разкрива и се надсмива над втренчването на Коте в самоизолацията. Но в крайна сметка кинотворбата търси, макар и несмелo, възможността за приобщаване. Най-изкусно заснетият филм на Дени Коте е и най-оптимистичният му, отличен за най-добри режисура и актьор – в лицето на Емануел Билдо – в Локарно.

В 21.30 часа гледайте „Елвис и Мадона”, представен лично от режисьора Марсело Лафит. Елвис е талантлив фотограф, но и лесбийка, чийто баща е изпаднал във финансови затруднения. Затова разнася пици с мотора си. Мадона е пленителен травестит, който работи като фризьор през деня и като танцьор по клубовете през нощта. Двете се срещат случайно и оттук нататък житейските им пътища ще се пресичат и преплитат все повече, докато между тях се заражда страстна любов.

В 16.30 часа в „Euro Cinema” започва „Изгнаници” на Отар Йоселиани.
В началото на кариерата му като режисьор в Грузия последователите на официалната идеология се опитват да попречат на Никола, защото се опасяват, че работата му не следва установените правила. Затовa той се установява в свободната и демократична Франция. Но и там няма да се чувства дълго свободен.

В 18.45 часа е начаото на „Други истории”. Пет режисьорки от пет страни от бивша Югославия създават по една история за този омнибус филм. Всичките новели разказват за бременността, бъдещото майчинство и екзистенциалното решение, което трябва да вземе всяка една от героините: какъв живот може да предложи на детето си, ако реши да го роди?

„У дома за Коледа” на Бент Хамер е с начален час 21.15. След пролог в опустошената от войната бивша Югославия филмът проследява няколко коледни празненства в малкия норвежки град Скогли. Коледните празници извикват най-доброто у човека. Този сладко горчив, но изпълнен със състрадание ансамблов филм разказва истории за любов и копнеж, нов живот, свежа надежда и тъжни сбогувания.

В 16.30 часа във Френския културен институт е началото на „Донома” на Джин Каренар. Посветен на проблемите в общуването между хората, филмът фокусира вниманието върху тримата си герои, чиито пътища се пресичат. Учителка е в сложни взаимоотношения със свой ученик. Момиче решава да се жертва в името на оздравяването на сестра си и чака знак от Бог. Фотографка настанява у дома си бездомник при условие да съжителстват мълчаливо.

От 19.00 часа започва „Цветя на злото” - игралният дебют на Давид Дуса. Това е вдъхновяваща и изпълнена с живот любовна история за момче със свободен дух, което се носи из Париж, танцувайки, и иранско момиче бежанка в Града на светлините. Двамата следят какво се случва с другия, както и в Иран по време на Зелената революция, чрез ЮТюб, Туитър и Фейсбук.

Прожекцията от 21.00 часа е на „The Runaways” на Флория Сиджизмонди. Сюжетът - през 1975 г. в Лос Анджелис музикалният продуцент Ким Фаули събира няколко момичета, за да създаде „продукт” въз основа на „женското либидо”. Сред тях са Чери Чейс и Джоан Джет, които са едва на около 16 години. Така се ражда групата The Runaways.

От 16.00 часа в Чешкия център последователно можете да гледате късометражните филм на Робърт Бош, най-доброто от британското и балканското късометражно кино, както и фестивалната късометражна програма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback