Първата част от последния филм за Хари Потър – "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1", през премиерния уикенд оглави боксофис класацията в Северна Америка с приходи от продажбата на билети в размер на 125,1 милиона долара.

В световния боксофис лентата събра 330 милиона долара, при бюджет от 250 млн. долара. Това е най-високият показател за филм от поредицата.

На второ място по приходи след САЩ и Канада със 125,1 млн. долара се нарежда Великобритания с 28 млн. долара, следвана от Германия с 21,8 млн. долара, Австралия – 14,8 милиона, Япония – 14 милиона, и Русия с 12,3 милиона долара.

Анализите сочат, че с годините зрителите, които гледат филмите за Хари Потър, са пораснали. Статистически данни показват, че една четвърт от зрителите сега са били на възраст от 18 до 34 години. А когато излезе първият филм от поредицата през 2001 г., те бяха едва една десета.

На второ място в класацията тази седмица се нарежда фаворитът от предишните две – триизмерната анимация "Мегамозък". Лентата е спечелила от продажбата на билети 16,2 млн. долара, а общите й приходи до момента са 109, 5 милиона долара.

Още по темата

Екшънът "Неудържим" на Тони Скот с Дензъл Уошингтън е на трето място с 13,1 милиона долара.

Четвъртата и петата позиция са за комедията “Път с предимство” и дебютиралият този уикенд криминален екшън "Следващите три дни", съответно с приходи от 9,1 млн и 6,7 млн. долара.

Следва комедията на режисьора Роджър Мичел "Сутрешен блок”, която ни въвлича в забавния и динамичен свят на сутрешната телевизия.

С три места пада sci-fi трилърът Skyline, а твърдо присъствие в класацията запазва за шеста поредна седмица екшън комедията "БСП – Бесни Страшни Пенсии".

Последните две позиции са за драмата For Colored Girls и шпионския трилър "(Не) честна игра" (Fair Game), който влиза на последната позиция в класацията цели 2 седмици след премиерата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase