Общ преглед

Както винаги, Киномания няма да пропусне селекцията с най-доброто от европейското кино, като тази година организаторите са подготвили смесица от европейски аромати в секциите британско, италианско и френско кино.

Акцент на британската програма е филмът “Чарлс Дарвин: Сътворение”, който разказва за вътрешните борби на учения, в търсенето на баланс между революционната теория за еволюцията и отношенията с религиозната му съпруга.

Интересно заглавие е и странно-смешният мокюментъри “Льо Донк и Скор-Зей-Зи” на режисьора Шейн Медоус, който проследява рокфенът Льо Донк. Той се скита по английските пътища, разделя се с приятелката си, но среща невероятния рапър Скор-Зей-Зи, когото решава да превърне в истинска звезда с помощта на групата “Арктик Мънкис”.

SoulBoy на ирландския режисьор Шими Маркъс пък е тийн драма за съзряването на един юноша през 70-те години. На Киномания 2010 ще видим и носителя на награда БАФТА за дебют – “Луна”, на младока Дънкан Джоунс (син на Дейвид Бауи).

Италианската програма предлага драматични семейни перипетии от различните класови нива и географски райони на страната.

Всички търсят щастието, но крият тайни и потиснати желания в “Аз съм любовта” с Тилда Суинтън в ролята на съпруга и майка, която неочаквано въстава срещу лицемерното възпитание на чувствата и с това превръща живота на семейството от висшата буржоазия в Милано в истинска гръцка трагедия.

Семейната драма “Баария”, озвучена от музикалните теми на Енио Мориконе, прилича на мозайка и съдържа автобиографични елементи от живота на именития режисьор Джузепе Торнаторе, израснал в малко градче в Сицилия.

Още по темата

(Без)опасни откровения” на Ферзан Йозпетек („Прозорецът отсреща”) е романтична драма с комедийни елементи.

След „Брат ми е единствено дете”, режисьорът Даниеле Лукети се насочва към семейната драма. Новият му филм „Нашият живот” разказва историята на работника Клаудио, който обича жена си Елена, двете си деца, третото, което предстои да се роди, както и музиката на Васко Роси. До деня, в който всичко се променя…

Френският раздел в програмата на 24-тата Киномания включва исторически сюжет, комедиен абсурд и шпионско преследване.

Жерар Депардийо и Беноа Поелворд си поделят „самоличността” на един от най-популярните френски романисти в „Другият Дюма”. Историческата фреска разнищва малко известния факт, че голяма част от безсмъртното творчество на Александър Дюма всъщност е дело на „писател в сянка” – Огюст Маке.

Хапливата комедия „Трофейна съпруга” на любимия на българската публика Франсоа Озон пък ни среща с Катрин Деньов в ролята на идеалната съпруга, хваната в капана между мъжа си – патриархално настроен бизнесмен, и първата си любов – синдикален лидер.

Емир Кустурица, Гийом Кане, Даян Крюгер и Уилям Дефо са част от интернационалния актьорски екип в трилъра „Шпионска афера от Студената война” на режисьора Кристиан Карион. Създаден по действителен случай, филмът проследява една разузнавателна операция, забъркваща французи и американци, дори самите Франсоа Митеран и Роналд Рейгън, срещу обичайния враг от времето на Студената война – СССР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар