За 24-ти път Националният дворец на културата предлага на зрителите среща със специалната селекция от нашумели и наградени филми, които идват специално за тазгодишното издание на събитието.

В точни цифри, Киномания ще срещне българските зрители със 72 филма, обединени в 9 програми и 2 ретроспективи.

Заглавията са от десетки държави, голяма част от тях идват директно от големите фестивали, а други са фаворити с Оскар, Златен глобус, Сезар или Гоя.

Освен последните шедьоври на Карлос Саура, Уди Алън и Клинт Истуд тази година Киномания за първи път ще предложи няколко любопитни пълнометражни анимации, предназначени за пораснали зрители, както и латиноамерикански акцент.

Ценителите на нестандартното в киното ще могат да се насладят на анимацията “Чико и Рита” от режисьорския екип Фернандо Труеба, Хавиер Марискал и Тоно Ерандо. Филмът разказва за невероятното пътуване от Куба до Лас Вегас на джаз пианист на име Чико и приятелката му Рита – очарователна певица с необикновен глас, които успяват да пробият на американска сцена в златната епоха на бибопа – 40-те години на XX век.

На Киномания ще гледаме и новия филм на режисьора Силвен Шоме (“Трио Белвил”) – “Илюзионистът”, който разказва за живота между успеха и провала на самотен илюзионист, който се бори за останките от своето уникално изкуство, застрашено от изчезване.

Още по темата

В програмата на Киномания е и “Фантастичният Мистър Фокс” (номиниран за “Оскар” и “Златен глобус” за анимация) на Уес Андерсън („Кланът Тененбаум”), с гласовете на актьорите Джордж Клуни, Мерил Стрийп, Бил Мъри, Майкъл Гамбън, Уилям Дефо.

Програмата „Латиноамериканско кино”
от своя страна включва 3 заглавия.

За любовта и други демони” по Габриел Гарсия Маркес на режисьорката Илда Идалго представя любопитна киноверсия на битката около тялото и душата на 13-годишно момиче, чийто живот се променя драматично след ухапване от куче.

Безоуро” на режисьора Жоао Даниел Тихомироф пък идва директно от Берлинаре, за да разкаже историята за живота на легендарния майстор на капоейра от Баия – Безоуро.

Третото предложение от Латинска Америка е носителят на ”Оскар” за чуждоезичен филм – “Тайната на очите” на режисьора Хуан Хосе Кампанея – история за пенсиониран адвокат, пишещ роман с надеждата да сложи край на неразрешен случай от кариерата си, който все още го тормози.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase