Снимка: Киномания

След като миналата година филмът му „Аз, Дон Жуан“ откри Киномания, испанският режисьор Карлос Саура ще присъства в програмата и на тазгодишната кинопанорама, този път – с новия си филм “Фламенко, фламенко”.

Лентата е завръщане към голямата любов на режисьора, допринесъл за световното популяризиране на фламенко звезди от класата на Антонио Гадес и Кристина Ойос (трилогията “Кървава сватба”, “Кармен”, “Любовна магия”), Хоакин Кортес (“Фламенко”) и Естрея Моренте (“Иберия”).

“Фламенко, фламенко” идва 15 години след последния си филм, посветен на огнената магия, в които Саура премина през ритъма на тангото и фадото.

Сега, в тандем с оператора Виторио Стораро, той проследява развитието на най-страстния испански танц от рождението му до наши дни в един документален филм, където прочути фламенко музиканти, певци и танцьори като Пако де Лусия, Сара Барас, Ниня Пастори, Фарукито, Естрея Моренте и др. “играят” самите себе си.

Част от филма е и знаменитият фламенко китарист Томатито (Tomatito), два пъти носител на Грами, който ще изнесе първия си концерт в България на 27 ноември в зала 1 на НДК.

Още по темата
19 ное 2009 10:08
29 окт 2009 09:38

Томатито вече се е снимал в 2 филма на Карлос Саура. Двамата с прославения му приятел Камарон де ла Исла са участвали в “Севиянас” (1992) – първия документален филм на известния режисьор, посветен на испанската танцова магия, а само Томатито свири и във „Фламенко” (1995).

24-тото издание на Киномания ще се проведе в Националния дворец на културата от 12 до 28 ноември и по традиция ще предложи на българските зрители среща със специалната селекция от кинохитове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase