Снимка: GettyImages/Guliver Photos
fallback

 

Когато миналата есен всички осъзнаха, че финансовият крах на Уолстрийт ще премине в неизбежна тежка икономическа криза и ни предстои завръщане към времената отпреди Втората световна война, киноиндустрията наведе глава за заколение.

Вече имаше данни за осезаем спад в продажбите на билети и прогнозите за орязване на бюджети, спиране на продукции, масово съкращаване на персонал и т.н. валяха отвсякъде.

Пред нас беше очертана апокалиптична картина за край на бляскавия Холивуд, такъв какъвто го познаваме – с многомилионни хонорари за филмовите звезди, режисьори и продуценти и тлъсти пачки за големите филмови студия.

И тъкмо си казахме: „Ха сега да видят тия звезди лесно ли е без пари!”, и какво стана?

Бягството

Чудо на чудесата. Оказа се, че паричните потоци не само не спират, но и се множат като децата на Брад и Анджелина. И как да е иначе? Обяснението за невъзможния „брак” между киното и кризата просто идва от само себе си.

Какво му остава на човек в това напрегнато всекидневие, освен да се потопи в друга реалност? Там, където със сигурност (или поне в 99% от случаите) доброто побеждава.

Там, където може да си най-големият загубеняк, да те ухапе паяк и изведнъж да размазваш злодеите без особени трудности. Там, където парите нямат значение, защото красавицата се влюбва в звяра не защото е богат, а защото е добър и смел...

Изгодно

И всичко това на доста ниска цена. В крайна сметка далеч по-изгодно е да заведеш семейството си на кино, отколкото на ресторант например. А удовлетворението в никакъв случай не е по-малко, дори напротив. Това в пълна степен важи за Съединените щати, където средната цена на билета е едва 7,18 долара.

Предвид, че средната заплата е няколко хиляди, простата сметка показва защо именно Страната на неограничените възможности е златната мина на киното.

Дори безподобна боза като опитите на Саша Бара Коен да повтори сензацията „Борат” (гей пародията „Бруно”) се увенчаха с невероятните приходи от 50 млн. долара за десетина дни на големия екран. Боже, та това прави 7 милиона зрители! Колкото цяла България! За „Бруно”...

Далновидност

Но да се върнем на темата. Въпреки приказките за крах, Холивуд направи показно как се действа в криза. Още от началото на лятото бяха пуснати редица дългоочаквани хитови заглавия, сред които „Ангели и демони”, „Терминатор 4”, „Стар Трек”, „Транформърс 2”, „Х-мен Началото: Върколак”, „Ледена епоха 3”.

Между тях се намърдаха няколко изненади в лицето на забавни нискобюджетни комедии и традиционно успешните анимации на Пиксар, прибавяме и останалите продукции, видели голям екран, и получаваме... приходи за 13 милиарда долара. Не е зле като за криза.

Магия

Сухата статистика е красноречива. Към този момент от годината в сравнение със същия период от предходната е регистриран скок в постъпленията с цели 10,5%.

И съвсем логично започнаха да падат рекорди. „Хари Потър и Нечистокръвният принц” записа две върхови постижения – за най-големи приходи в първите пет дни по кината извън Съединените щати (237 млн. долара) и за общи приходи за това време (396,7 млн. долара). И в двата случая от върха беше изместен филм от 2007 г. – "Спайдърмен 3".

Прогнозите са, че новите приключения на тийнейджъра магьосник ще преминат гросмайсторската граница от 1 млрд. долара.

Досега са го правили само четири филма.

Добре че дойде кризата, та да допълним Топ 5...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

минувач

преди 15 години

Холивуд е най-големия идеологически институт в света и промиването на мозъци е успешно съчетано с правенето на пари. Най-добрите им филми са направени от режисьори със европейски произход като Форман например. Но това са единици, потвърждаващи правилото. В американските филми се набляга предимно на екшъна, зрелището, сантимента и олекотения за възприемане сценарии. Често в действието на героите липсва елементарна логика и по правило нямат връзка с реалността - не ми дава повече редове :-(((((((

17

стан

преди 15 години

уморен,след кат ос итолкова уморен що не отидеш да си починеш някъде. на теб ти харесват едни филми, на други-други. и в това няма нищо странно, напротив. само не мога да разбера, защо трябва да приема твоето мнение? не че нямаш право на такова но защо с отрицание. ето за мен "Сибирският бръснар" на Никита Михалков и "Ъндърграунд" на Костурица са велики филми. е, ти не ги харесваш но аз няма да започна да те обиждам заради това. НАЛИ?

16

Анонимен

преди 15 години

Админите на сайта трият постове на обективни потребители, а оставят такива, които постпянно ни натякват за мафиота Костов! Срамота, опомнете се!

fallback