Снимка Стоп кадър бТВ

Цензура ли е, когато избран за фестивала “Златна роза” филм отпадне от програмата? Законно ли е 16-годишно момче да играе в “гей сцени” в лента, забранена до 18 години? Защо актьорът Димитър Николов, участвал във филма, иска да изостави професията си?

Всички тези въпроси и още много изригнаха в социалните мрежи, след като българо-испанският филм “Любен”, който разказва за любовта между две момчета в родопско село, отпадна от програмата на 42-ото издание на “Златна роза”. Фестивалът на българското игрално кино ще се състои от 19 до 26 септември във Варна.

Скандалът започва с парламентарно питане към служебния министър на културата Найден Тодоров от страна на партия “Възраждане” през август, според което има нарушение в Закона за филмовата индустрия заради участието на актьор, който няма пълнолетие по време на снимките.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) започва проверка, а в официално становище на Националния филмов център от 9 септември се твърди, че нарушение на филмовия закон няма. Въпреки това НФЦ заедно с ръководството на фестивала решават “показът на заглавието да бъде отложен до изясняване на ситуацията между правоимащите органи с цел съблюдаване на публичния интерес в максимален порядък”. По думите на изпълнителния директор на НФЦ Петър Тодоров филмът ще бъде показан, но в следващо издание на “Златна роза”.

Филмът започва с летен романс в българско планинско село, сковано от предразсъдъци. 27-годишният Виктор има уреден живот в Мадрид с партньора си Хосе, но се връща в дома от детството си в България за погребението на дядо си и решава да остане за лятото. Неочаквано обаче намира любовта в лицето на Любен, 18-годишно ромско момче.

В главната роля на Любен влиза Божидар Асенов, който не е актьор, а работи като фризьор. Когато започват снимките, той е на 16 години. “За толкова специална роля като Любен отидох на кастинг в ромските гета в покрайнините на София. Видях Божидар Асенов пред камерата. Това беше едно от най-рискованите и успешни решения, които взех”, обяснява режисьорът Венци Костов, който е и сценарист, във фейсбук. Екранен партньор на Божидар е актьорът Димитър Николов, който влиза в образа на Виктор.

Впрочем самият Божидар Асенов разказва за ролята си на Любен в предаването “Преди обед” през юли: “Като цяло целият екип беше много добър, чувствах се у дома си, изобщо не се притеснявах”. Майка му Албена Асенова, която също е в студиото, обяснява, че е щастлива, че синът ѝ участва в лентата. “Като разбрах, подкрепих го, каквото искаше, каквото трябваше, съм била винаги с него”, казва тя.

“Любен”, чийто копродуцент е “Портокал” ООД, има световна премиера в Гуадалахара, Мексико, през юли 2023 г.

Тръгва по кината у нас този юни, след като е показан за първи път по време на “София Прайд Филм Фест”. От “Портокал” подават заявка за участие в “Златна роза”, а малко по-късно комисията, която разглежда филмите, осъществени без държавна финансова помощ, го допуска до фестивала. И току на старта на киносъбитието филмът отпада от селекцията.

Работата е ясна - НФЦ “цензурира” участието на филма на “Златна роза”, защото ги било страх, че хомофоби, нацисти и лумпените от “Възраждане” ще ескалират напрежение около прожекцията на филма. Т.е. по-лесно е да накажем авторите и артистите на филма, отколкото смело да застанем зад тях, пише във фейсбук режисьорът Тео Ушев. По думите му е крайно време кинообщността в България да се обедини, да покаже зъби и да спре да гледа в пъпа си, защото след “изборите” може да е късно.

В отговора си пред Народното събрание министър Найден Тодоров обяснява, че е налице сключен договор между продуцента на филма и майката на актьора в качеството ѝ на негов родител и настойник. “Проверката на Министерството на културата установи законосъобразност на действията на НФЦ”, казва служебният министър. Добавя, че според Закона за филмовата индустрия участието на лица, ненавършили 18 г., във филмови продукции у нас се осъществява съгласно действащото законодателство и по ред, определен с наредба на Министерския съвет.

Такава наредба обаче няма. Още през 2015 г. Министерството на културата е направило опит за нейното създаване, но по неясни причини постановлението не е стигнало до дневен ред в Министерския съвет. Има втори опит през 2018 г., който пак е приключил безуспешно. По думите на Найден Тодоров неприетата наредба гласи, че се забранява при участие във филмови продукции деца да извършват дейности, свързани с риск от сериозни инциденти, за които се предполага, че не могат да бъдат осъзнати или избегнати от децата поради тяхната физическа и психическа незрялост.

Министърът обещава пред депутатите, че наредбата ще бъде осъвременена и подложена на гласуване.

Междувременно актьорът Димитър Николов е готов да се раздели с професията си заради казуса с “Любен”, пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase