Снимка: GettyImages/Guliver Photos

 

Когато миналата есен всички осъзнаха, че финансовият крах на Уолстрийт ще премине в неизбежна тежка икономическа криза и ни предстои завръщане към времената отпреди Втората световна война, киноиндустрията наведе глава за заколение.

Вече имаше данни за осезаем спад в продажбите на билети и прогнозите за орязване на бюджети, спиране на продукции, масово съкращаване на персонал и т.н. валяха отвсякъде.

Пред нас беше очертана апокалиптична картина за край на бляскавия Холивуд, такъв какъвто го познаваме – с многомилионни хонорари за филмовите звезди, режисьори и продуценти и тлъсти пачки за големите филмови студия.

И тъкмо си казахме: „Ха сега да видят тия звезди лесно ли е без пари!”, и какво стана?

Бягството

Чудо на чудесата. Оказа се, че паричните потоци не само не спират, но и се множат като децата на Брад и Анджелина. И как да е иначе? Обяснението за невъзможния „брак” между киното и кризата просто идва от само себе си.

Какво му остава на човек в това напрегнато всекидневие, освен да се потопи в друга реалност? Там, където със сигурност (или поне в 99% от случаите) доброто побеждава.

Там, където може да си най-големият загубеняк, да те ухапе паяк и изведнъж да размазваш злодеите без особени трудности. Там, където парите нямат значение, защото красавицата се влюбва в звяра не защото е богат, а защото е добър и смел...

Изгодно

И всичко това на доста ниска цена. В крайна сметка далеч по-изгодно е да заведеш семейството си на кино, отколкото на ресторант например. А удовлетворението в никакъв случай не е по-малко, дори напротив. Това в пълна степен важи за Съединените щати, където средната цена на билета е едва 7,18 долара.

Предвид, че средната заплата е няколко хиляди, простата сметка показва защо именно Страната на неограничените възможности е златната мина на киното.

Дори безподобна боза като опитите на Саша Бара Коен да повтори сензацията „Борат” (гей пародията „Бруно”) се увенчаха с невероятните приходи от 50 млн. долара за десетина дни на големия екран. Боже, та това прави 7 милиона зрители! Колкото цяла България! За „Бруно”...

Далновидност

Но да се върнем на темата. Въпреки приказките за крах, Холивуд направи показно как се действа в криза. Още от началото на лятото бяха пуснати редица дългоочаквани хитови заглавия, сред които „Ангели и демони”, „Терминатор 4”, „Стар Трек”, „Транформърс 2”, „Х-мен Началото: Върколак”, „Ледена епоха 3”.

Между тях се намърдаха няколко изненади в лицето на забавни нискобюджетни комедии и традиционно успешните анимации на Пиксар, прибавяме и останалите продукции, видели голям екран, и получаваме... приходи за 13 милиарда долара. Не е зле като за криза.

Магия

Сухата статистика е красноречива. Към този момент от годината в сравнение със същия период от предходната е регистриран скок в постъпленията с цели 10,5%.

И съвсем логично започнаха да падат рекорди. „Хари Потър и Нечистокръвният принц” записа две върхови постижения – за най-големи приходи в първите пет дни по кината извън Съединените щати (237 млн. долара) и за общи приходи за това време (396,7 млн. долара). И в двата случая от върха беше изместен филм от 2007 г. – "Спайдърмен 3".

Прогнозите са, че новите приключения на тийнейджъра магьосник ще преминат гросмайсторската граница от 1 млрд. долара.

Досега са го правили само четири филма.

Добре че дойде кризата, та да допълним Топ 5...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase