Снимка: IStock

Дубай. Едва ли има място по света, което да се свързва с лукса повече от столицата на емирство Дубай от Обединените арабски емирства. Градът се преобразява напълно за последните 30 години, като на мястото на една гола пустиня се появиха приказни небостъргачи, иновативни летища, луксозни хотели и перфектни пътища, по които да се движат най-модерните полицейски коли на планетата.

Градът Дубай е разположен на югоизточния бряг на Персийския залив и е сред водещите икономически центрове в Близкия изток. Преди около 5000 години бреговата линия отстъпва към вътрешността и добива съвременния си вид, а районът на днешния Дубай се покрива с пясък. Първите сведения за съществуването на самия град датират от 1799 година, като в началото на 19 век населението му е едва 1200 души. Той е разделен на шест основни района – Бур Дубай, Гарденс, Даунтаун, Дейра, Джумейра и Дубай Марина.

През 19 век две катастрофи нанасят големи щети на града. През 1891 година избухва епидемия от едра шарка, която принуждава жителите да се преместят на изток от Дейра, а само три години по-късно пожар изпепелява Дейра, унищожавайки повечето домове. Това обаче не спира подема на Дубай, като той продължава да привлича търговци. В желанието си да засили търговията, емирът на града понижава данъците и заедно с географското положение мястото се превръща в една от перлите на Обединените арабски емирства.

Населението на Дубай постепенно се увеличава, започва да се занимава главно с добива на перли. Бизнесът умира, когато в Япония започват да произвеждат изкуствени перли. Тогава настъпва голямата депресия. Благодарение на обединението си с други емирства, животът в града започва да процъфтява, като голяма заслуга за това имат и малките находища на нефт. Въпреки че могат да произвеждат „черно злато“, жителите на емирството се фокусират по-скоро върху привличането на туристи и бизнеси.

Именно затова започва усилена работа върху подобряването на инфраструктурата и промяна на облика на Дубай. Доходите от нефт са само 5% от всички приходи, като останалата част се покрива от туризъм, авиация, недвижими имоти и финансови услуги. С течение на времето Дубай се превръща в желана дестинация от хората по целия свят, които искат да видят как една пустиня успява да се превърне в град на бъдещето.

Вижте още от лукса на Дубай в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase