Снимка: Bulgaria ON AIR

"Самозванци" е името на самостоятелната изложба на художника Пламена Радева. Откриването е след няколко часа.

"Ако погледнем значението на думата "самозванец" в тълковния речник, има леко негативно значение. Това е човек, който се преструва на някого или нещо с цел заблуда. Това ме накара да се замисля как в днешно време, когато сме затрупани от страшно много противоречива информация, сме принудени да сложим маска, за да се впишем, за да бъдем приети", коментира тя в студиото на "България сутрин" по повод името на изложбата.

33 картини с различни имена

Пред Bulgaria ON AIR художничката разказва, че всяка картина в изложбата представлява различен аспект от различни проблеми в обществото, свързани със социалната принадлежност на хората, дори и с политическите разбирания.

"По хумористичен начин се опитвам да говоря за тези теми, да задавам въпроси. Изкуството трябва да задава въпроси. Всяка една картина има име, те са интересни и провокиращи. 33 ще бъдат на брой картините. По-голямата част представляват платна. Има и инсталации - не са в стандартната форма на картина. Вдъхновението дойде от моето пребиваване в Лондон. Вдъхновиха ме отношенията между хората", сподели художникът.

Според Радева хората ценят изкуството навсякъде, но търсенето е различно на различните места. По думите ѝ в България има глад за изкуство.

"Изкуственият интелект е много добър, когато искаш да проучиш нещо. В своята работа го използвам по този начин, защото много оптимизира процеса", коментира тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase