Снимка: БГНЕС

Нашата политика е да гледаме хората в очите, заяви на пресконференция в Хасково лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Делян каза, че съм забранил да се използват обидни квалификации срещу нашите опоненти. Искам да обясня защо. Не е защото имаме единоначалие. Със сигурност не е правилно ПП-ДБ да казват - ние вдигнахме доходите. Това не е вярно. Всички гласувахме за увеличението на заплатите на учители, полицаи, военни. Това е така, защото "сглобката" изисква да се съгласяваш с мнението на колегите. Никой не може да ни обвини, че не сме защитавали бюджета. Просто в "сглобката" се предадохме на левичарски идеи.

Като няма коалиционно споразумение, в което ясно е разписано колко ще се харчи и откъде ще идват парите за тези харчове, се случва това - видяхте данните за бюджета и дефицита. Винаги сме казвали, че трябва да се харчи, колкото си изкарал. Ако говорим за съвместно управление, трябва да се разберем по тези теми. Не можем само да взимаме заеми. Тези пари ще ги връщаме всички. Вие представяте ли се преди години, когато ГЕРБ управляваше, да говорим за дупка от 15 млрд. в бюджета? Медиите щяха да ни убият с въпроси", заяви Борисов.

"Не можем да говорим за равно отдалечен премиер. Така не се поема политическа отговорност. Този филм го играхме с акад. Денков и Мария Габриел. Аз още тогава им казах на Асен, Кирил, Христо Иванов, ген. Атанасов, че ние трябва да сме в правителството и да разписваме всичко. Тогава ще е ясно кой носи отговорност. Ние дори за регулаторите не можем да намерим равно отдалечени хора. Как ще намерим за премиер? Те самите ПП-ДБ не си го представят това. Ако пак играем играта с равно отдалечен премиер, след 4-5 месеца пак ще се съберем тук и ще си говорим колко още са паднали показателите на държавата", категоричен бе Борисов.

"По времето на ГЕРБ имаше финансова дисциплина както при никой друг, а в сглобката вече и ние се предадохме на левичарски, популистки и други политики и практики. Защото щеше да се окаже в един момент, че само от ГЕРБ няма да искат да се вдигат доходите, но когато няма подписано коалиционно споразумение за 4 г. да се знае откъде ще се вземат парите, остава един източник да излезеш на пазара и да вземаш заем", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Защото това, което харчим, е повече от това, което придобиваме. Повече от десетилетие казвах на кметовете ще харчим толкова, колкото изкарваме и това е печелившата политика на всяко едно семейство. Семейство, което започне да харчи повече отколкото изкарва, започва да взема заеми и в един момент му вземат къщата, такива има хиляди, уточни Борисов. Трябва ли този, който е натрупал тези заеми изведнъж да го амнистираш и да отиде да вземе други. Те излизат и казват: да де ама ние трябва това да приемем, ще го приемем само когато държавата, частникът, няма да са потърпевши от недисциплинирано поведение на длъжник", каза Борисов.

Според него, обществените дебати толкова са се изместили към по-пикантните теми, към по злободневните теми, че ако се говори за следващо управление, по всички теми трябва да има разбиране как ще се продължи.

Така ли ще продължим, докога ще вземаме дългове, служебното правителство непрекъснато излиза на пазара, взема по 2-3 млрд., ама всички ще ги плащаме. Като сме решили да сме щедри и добри през тези 4 г. с обществения ресурс, това вече не е щедрост, а неправилно планиране на разходите, добави Борисов.

"Каква еврозона? Аз като бях премиер, влязохме в чакалнята и тогава олигарсите излязоха на протест, прибраха парите и изчезнаха. Ако не беше станало това, вече щяхме да сме влезли в еврозоната. Това са фактите. Сега обаче не се говори за това. Говори се за ареста на Джейхан Ибрямов. Аз не мога да коментирам правилен или неправилен е този арест. За мен службите си работят много добре. Има вътрешен министър избран от президента, но колегите от ПП-ДБ пак са недоволни. Горчиво съжалявам, че не послушах Радомир Чолаков, че не го послушах за промените в Конституцията. За десети път му се извинявам. Послушахме ПП-ДБ и виждате какъв е хаос, а идеята за промените беше съвсем различна", добави той.

Той изрази съмнение, че и на тези избори "някой ще пипа флашките".

"Всеки ден го говоря, за да чуя някакво опровержение, но засега не", допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase