Снимка: БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изказа мнение, че проблемите с кандидатурата на Калин Стоянов са "видими рано във времето", още при съставянето на първия служебен кабинет.

"Тогава светна червена лампа. Ставайки служебен министър, той показа, че не различава работата в редовно и служебно правителство. Очевидно президентът даде шанс тогава да покаже дали е способен да се справи с тази задача. Калин Стоянов показа политически зависимости“, каза още Демерджиев пред bTV.

Още по темата
Бившият министър допълни, че резултатите от последните избори са показали спорни явления.

"В районите, в които Делян Пеевски беше водач на листи, Благоевград и Кърджали има повишаване на гласовете в абсолютни стойности за ДПС в негово лице. В Кърджали с около 8 хиляди гласа, а в Благоевград с малко под 7 хил. гласа. На фона ниската активност подобно повишаване на гласовете е необяснимо. Ще дам два примера. В Белица в секция със 75 души са гласували 74. Има пет невалидни бюлетини, всички валидни са за ДПС. В село Бабек в секция от 564 души са гласували 507, а от тях 498 са гласували за ДПС. Ясно се вижда, че тук има изкривяване на резултата", аргументира се Демерджиев.

Според него Стоянов не е дал необходимото спокойствие в МВР и още с встъпването си е сменил много постове - директори, административни ръководители, областни директори и екипи, които доказаха, че могат да провеждат честни избори“, категоричен е Демерджиев.

"Интересно е как Калин Стоянов не пое отговорност за нито едно от своите действия", попита риторично Демерджиев.

Твърдеше, че Живко Коцев е лично негов избори и носи отговорност за действията на този главен секретар. После видяхме какво се случи с Живко Коцев, а Калин Стоянов започна да твърди, че са му го натрапили“, добави той.

"Ние сме в конституционна криза, но тя беше предопределена от действията на Народното събрание. Депутатите дадоха “постно меню“ на президента, от което той да избира служебен министър-председател. После Народното събрание остави практически двама-трима, тъй като не попълни вакантните позиции – омбудсман, заместник на омбудсмана, подуправител на БНБ. Гуверньорът на БНБ не може да е служебен премиер. Отказът на Горица Кожарева да преразгледа решението си за Калин Стоянов задълбочи кризата", посочи Демереджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase