Снимка: Bulgaria ON AIR

Ситуацията около избора за председател на Народното събрание не е нещо непознато, което виждаме в последните години.
 
“Свиквахме да имаме заседание, което да е доста дълго. Говорим за диалог, за широка коалиция, а подходът, по който се тръгва за председател на НС, е показателен за преговорите, които ще вървят за правителство. Много трудно се задава моделът", каза политологът Атанас Радев в студиото на "България сутрин".

Според психолога доц. Николай Димитров това, което се случва в момента, прилича на две класически парадигми в социалната психология.

"Едната е даже много икономическа - теорията на игрите. Това прилича на стар психологически трик, използван от търговците, т.нар. "врата в лицето" - ти даваш една алтернатива, която е толкова неприемлива, че след това всяка една друга изглежда много добре. И не че имам нещо против Рая Назарян, но тя не беше най-примамливия вариант за останалите политически партии. Самото нейно предлагане е знаково от страна на Борисов, защото той се опитва да ги предизвика, за да види дали ще му играят по свирката", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Психологът изрази и мнение, че щом Росен Желязков се е отказал от мястото си в европарламента, е възможно да се готви за позиция у нас.

"В последните няколко години поставихме всички претенденти пред нашия конституционен модел и пред парламентарни традиции. Какво значи изборът на председател на НС? Електоратът на ПП-ДБ им даде много сериозна лампа, която трябва да им свети в тази ситуация. Те няма да направят някакви резки ходове. Ако имаше диалог, можеха с всички парламентарни групи да обсъдят кой е най-приемливият кандидат, това се случи в 48-ото Народно събрание", подчерта Атанас Радев.

Политологът Кристиян Шкварек подчерта, че страната ни се намира в тежка политическа криза.

“Всяка една от политическите партии страда или от криза на доверие в лидерите, или от криза на доверие от страна на избирателите. Вътре всеки стои на нож дали едно грешно движение няма да им коства или избирателите, или лидерството. Партиите ги разделям на две групи - партиите, в които по-голям е проблемът не в лидерството. Това са партии като "Възраждане", те се чувстват, че електорално са изядени от "Величие", МЕЧ, включително и "Има такъв народ". От друга страна са партиите, в които проблемът е чисто лидерски", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase