Снимка: Bulgaria ON AIR

Вчера на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че партията ще излъчи контролна група, която да проведе преговори с останалите партии за съставяне на правителство. Борисов изрично подчерта, че той няма да е министър-председател, но за да има правителство, бъдещият премиер трябва да е представител на ГЕРБ.

Правилна ли е стратегията на Борисов и ще намери ли подкрепа - отговорите ще се опитат да дадат Ружа Райчева, Марио Русинов и Кристиян Стефанов в студиото на “България сутрин”.
 
"Явно в настоящата ситуация, това е правилната стратегия. Доста директно каза Борисов какво иска, отстрани себе си от играта, което беше основният въпрос, но това не значи, че той няма да управлява, ако стане премиер някой от ГЕРБ. Както ни е ясно, там юздите се държат здраво”, комнтира политоголът Ружа Райчева.

Тя допълни, че въпросът тук е каква ще бъде ракцията на Пеевски, той е определящият фактор, а не Борисов, въпреки победата на ГЕРБ. “Пеевски е много сложна фигура за приемане от българските избиратели, независимо коя партия са избрали", коментира политологът.

Не се изключва възможността Борисов да търси подкрепа за правителство от БСП или ИТН.

Във вчерашната пресконференция Борисов заяви, че правителство може да се постигне само с първия мандат или отиваме на избори през септември.

"Ако се тръгне по рулетката на раздадените мандати, няма кой да го реализира. Ако ДПС започне да реализира мандат, те са в пълна политическа изолация и много малко вероятно е те да направят нещо. А пък при кого може да отиде третият? Радев обича да дава на БСП последния мандат, принципно го дава на тях, а те показват, че не могат да го направят. Първият мандат изглежда ключов за това дали ще има правителство, или не", заяви политологът Марио Русинов пред Bulgaria ON AIR.

Преговорите ще бъдат в понеделник, а в преговорния екип ще участват Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

Според политолога Кристиян Стефанов това е имитация на демократична форма, а Борисов обича да прави това. Всичко е една илючия за пред хората, а решенията зад кулисите се взимат еднолично от него.

"Тези дами са част от медийния оборот и част от образа на ГЕРБ. Наистина ГЕРБ ще състави кабинет с първия мандат, заедно с ДПС и вероятно с "Има такъв народ". Той ще търси подкрепа и от "Величие", и от БСП, които са склонни да се формира кабинет в рамките на този парламент", каза  Стефанов.

По негови думи политическата логика клони към това министерствата да се разпределят между ГЕРБ, ДПС и една от партиите, която ще ги подкрепи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase