Снимка: БГНЕС

Преподавателят по европеистика в СУ “Св. Климент Охридски” проф. Ингрид Шикова сподели, че е притеснително какво се случва и ще се случва в някои от държавите след евровота. В много европейски държави избирателната активност беше изключително висока затова и за  Европейския парламент особена изненада няма
 
“Заровете са хвърлени и изборът е направен – както се казва. Добрата новина е, че има солидно проевропейско мнозинство – ЕНП, социалистите и демократите, „Обнови Европа“ и включително „Зелените“. От друга страна обаче видяхме какво се случва с крайно десните партии “, поясни проф. Шикова пред bTV.

Преподавателят по европеистика коменитра и политическите сътресения във Франция и определи президента Макрон като “рисков играч”.

“Мнозина твърдят, че това, което той направи във Франция след европейските избори, е покер. Други обаче смятат, че той прави това, за да спечели крайната десница. Трети са категорични, че това е самоубийство от негова страна“, каза още тя.
 
Проф. Шикова коментира също така, че проевропейското мнозинства в ЕП е стабилно и евродепутатите ще съумеят да го запазят в следващите пет години. Преподавателят подчерта, че големият победител на изборите в Европа е Джорджа Мелони. С категоричната си победа тя затвърди позициите си.

„30% избирателна активност никак не е достатъчна, за да кажем, че българите са активни. Обясненията за това са няколко. Първо – политиците трябва да разберат, че непрекъснатите избори не водят до някакъв по-добър резултат. Второ – политиците не изпълняват обещанията си и това демотивира избирателите“, поясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase