Снимка: БГНЕС

Ниската избирателна активност удари не само върху резултатите на партиите, но стопи и парите, които те ще получават от държавата, за да се издържат. Субсидията на новите парламентарни сили ще падне с 3,9 млн. лв. Това показват сметките от вота при 97% обработени протоколи. Възможно е част от числата да се променят, което ще се отрази и на финансирането на партиите от бюджета, пишат от "24 часа".

По закон право да получат субсидия от държавата имат партиите, които са взели над 1% от гласовете на последните парламентарни избори. За коалиции изискването е да са влезли в парламента.

Тези пари им се дават, за да могат да поддържат структурите си по места, партийните офиси, да организират различни политически мероприятия и да финансират участието си в избори. От тях обаче не се харчи за наем, тъй като централите също се дават от държавата. Отделно е и финансирането, което партиите получават от дарения и като пакети за медии от ЦИК по време на кампании, като последните се полагат само на тези, които не са представени в Народното събрание.

Размерът на субсидията се определя в края на всяка година със Закона за държавния бюджет. В момента за всеки действително получен глас на партиите се полагат по 8 лв.

В година на избори и когато размерът на субсидията е променен, те се изчисляват наново. Изплащането става на четири равни транша - до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември на съответната година. Парите се дават от бюджета на Министерството на правосъдието.

Сега държавата ще даде над 15 млн. лв. за издръжка на партиите извън и в парламента - 7-те, които влизат и три, които остават под 4-процентната бариера, но отговарят на условието да са получили поне 1% от националния вот.

Едната от тях е новата партия на отцепилия се от ИТН, а после и от ПП-ДБ Радостин Василев. Бившият спортен министър на четворната коалиция, прочул се с пускането на онези записи от заседанието на “Промяната”, се яви на вота със своята МЕЧ. Получи 61 924 гласа и съответно трябва да вземе 495 392 лв. субсидия.

Партия “Център” на бизнесмена Васил Божков, укривал се дълго време в Дубай, също ще получи държавна издръжка за първи път. За 24 940 гласа тя трябва да взема по 199 520 лв. на година.

До последно около 1% се въртеше и ВМРО на Красимир Каракачанов. Със своите 20 809 тя е напът да получи 166 472 лв. държавна издръжка.

За първи път субсидия от държавата сега ще получи и феноменът от тези избори - “Величие”. За година тя ще прибира от бюджета 781 080 при своите 97 635 гласа.

Големи загуби търпи ГЕРБ-СДС. Със своите 513 202 гласа коалицията трябва да получи 4,1 млн. лв. За сравнение- след вота през април 2023 г. и при 156 хил. гласа повече досега тя е вземала 1,2 млн. лева отгоре.

ДПС може да вземе 2,7 млн. за 343 817 гласували за нея.

Наполовина пък ще получават вече ПП-ДБ - 2,4 млн. лв. За тях са подали глас над 300 хил., наполовина по-малко от миналата година.

С около 70 хил. души по-малко са гласували и за “Възраждане”, които ще загубят половин милион спрямо досегашната си субсидия и вече ще получават 2,3 млн. лв. годишно.

1,1 млн. лв. субсидия ще отива за БСП. Те губят към 700 хил. лв. заради отказали се да гласуват за тях 80 хил. души.

По-добре финансово ще са ИТН. Макар и останали шестата формация в парламента, те са успели да привлекат нови 21 хил. избиратели. Така ще вземат близо 1 млн. лв., а преди бяха по 831 768 лв. на година.

Така общо държавата ще брои 15,2 млн. лв. годишно на партиите. В миналия парламент са им се полагали 19,2 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase