Снимка: БГНЕС

На изборите в неделя в Турция по неофициални данни са гласували 46 495 души.

Подадените в Истанбул гласове са 13 517, а в Бурса са били подадени 13 843 гласа.

Общо 166 секции бяха разкрити в Турция, но почти във всички секции с изключение на четири изселниците гласуваха за новия 50-и български парламент.

Само в четири секции на територията на Турция се гласуваше едновременно за българския парламент и за Европейския парламент.

Анализът показва, че в общ план има спад от около 30 на сто в избирателната активност на изселниците в сравнение с вота през април м.г. Тогава по данни на СИК в Турция са гласували 65 668 души. А през октомври 2022 г. са гласували около 58 000 души.

Източници от изселническите среди коментираха, че причините са няколко. На първо място - умора у избирателите заради продължителния изборен маратон - за шести пореден път избори през няколко години.

Като причина се изтъква и разочарование у избирателите, че в България няма надежди за съставяне на редовно правителство. Не на последно място е мотивът, че българските политически партии въобще не се интересуват от проблемите на българските турци и на изселниците, не ги включват в политиката и в институциите.

Изборният ден съвпадна и с кандидатстудентските изпити, което се твърди, че е попречило на хората, особено в големите градове, да се явят пред урните за гласуване.
(Специално за БТА от Нахиде Дениз)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase