Възходът на крайните националисти в Европа е факт след евроизборите, важно е как ще се формират мнозинствата в следващия Европейски парламент, заяви пред Bulgaria ON AIR eвродепутатът Петър Витанов.

Според него не е неочаквана съкрушителната загуба на партията на германския канцлер Олаф Шолц на евроизборите.

"Третото място няма как да бъде задоволително, но Германия е подредена и дисциплинирана държава. Не очаквайте да има вътрешна нестабилност заради европейския вот. Възходът на "Алтернатива за Германия" е част от възхода на крайнодесните партии, който е притеснителен. Виждаме нещо подобно в Австрия, където крайните националисти печелят изборите. В Белгия също първите две партии са от този спектър. Във Франция се очаква изборите да спечели бившата партия на Марин льо Пен", обясни Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Витанов смята, че има трайна криза на идентичността на европейската левица. Левите в редица държави търпят съкрушителни загуби.

Според госта има изместване на фокуса много по-вдясно, а темата е била геополитическа от гледна точка на войната в Украйна.

"Крайната десница не е нещо много хомогенно в Европа. Няма как френските националисти да другаруват с немските националисти. Трудно може да се съберат в общо политическо семейство. Могат да създават алтернативно мнозинство за някои законопроекти на ЕК. Комисията трябва да бъде много по-балансирана. Зелените няма да позволят разваляне на Зелената сделка", каза още Витанов.

"Трудно може да искате от някой да не търси по-добре място за живеене. Въпросът с мигрантите се решава с много повече пари и със стабилност в регионите, от които те идват. Иначе сега механизмът сега е далеч по-справедлив. Бюджетът на ЕС не е бездънна каца, тези средства трябва да бъдат компенсирани. Достатъчно средства бяха отклонени  в посока Украйна от традиционни политики на ЕС. Ще получим подпомагане за охрана на външната граница на ЕС. Този солидарен момент ще отнеме част от времето, което България трябва да плаща по силата на Дъблинския регламент", коментира евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase